Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
26 februari

 
   
 • De Franse dichter en prozaschrijver Victor Hugo werd geboren in Besançon op 26 februari 1802.
  Victor Marie Hugo is de alles overheersende figuur uit de Franse letterkunde van de 19de eeuw. Hij was de zoon van een generaal van Napoleon en een katholieke moeder uit de Vendée. In 1822 huwde hij, daartoe financieel in staat gesteld door Lodewijk XVIII, met Adèle Foucher, met wie hij tot haar dood gehuwd bleef, hoewel hij in 1833 met de toneelspeelster Juliette Drouet een verhouding begon die vijftig jaar zou duren.
  Hij omringde zich met jonge schilders die de romantiek aanhingen en was daarvan binnen enkele jaren de onbetwiste leider, hetzij door theoretische uiteenzettingen in de Muse française of het bekende voorbericht bij zijn toneelstuk Cromwell (1827), hetzij door eigen creatieve arbeid. De onstuimige première van zijn drama Hernani (25 febr. 1830) betekende de definitieve overwinning van de nieuwe richting, totdat het echec van Les Burgraves (17 maart 1843) hem waarschuwde dat het publiek zich afwendde van de romantiek. De bundel Les orientales (1829), met de vele verzen geïnspireerd door de gebeurtenissen in Griekenland, is vooral een manifestatie van Hugo's virtuoos vakmanschap en vormt een overgang naar de meer persoonlijke bundels lyriek uit de volgende jaren.
  Hoewel de Odes et ballades (1826) nog getuigden van zijn royalisme, had Hugo zich met zijn filhelleense gedichten tegenover het gouvernement geplaatst. De strubbelingen met de censuur over de opvoering van Marion Delorme (1829) dreven hem nog sterker naar de oppositie. Hij werd aanhanger van een vaag, humanitair socialisme en begroette de Februari-revolutie als het begin van een gouden era, maar zijn naam stond op de proscriptielijsten na de staatsgreep van Lodewijk Napoleon. Jarenlang woonde hij als balling op Guernsey, en in de glazen belvédère van Hauteville House ontstonden de duizenden versregels van zijn satirische en pantheïstische gedichten. Hij weigerde te profiteren van de amnestie en keerde pas na de val van het keizerrijk naar Parijs terug. Hij kwam in botsing met de Nationale Vergadering te Bordeaux, waarin hij afgevaardigde van Parijs was, maar zijn politieke rol was uitgespeeld  ....     lees verder op onze speciale pagina over Victor Hugo   
   
 • De Amerikaanse rock-and-roll pianist, zanger en muziekcomponist Fats Domino werd geboren in New Orleans, op 26 februari 1928. Zijn echte naam is Antoine Domino.
  Hij werd bekend met onder meer Blueberry hill (1957), I’m walkin’ (1957) en My girl Josephine (1961).
  In die tijd was hij de meest populaire vertolker van de New Orleans Rhythm and Blues. In de jaren zestig nam zijn populariteit af. Enkele latere hits waren: There goes my heart again en Red sails in the sunset (beide 1963). Hij maakte toen soms gebruik van strijkers en achtergrondkoortjes, wat volgens sommigen de authenticiteit van zijn muziek niet ten goede kwam.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009