Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
27 december

 
   
 • De beroemde Duitse filmactrice en zangeres Marlene Dietrich (1901-1992) werd op 27 december 1901 in Berlijn geboren als Maria Magdalena von Losch.
  In de twintiger jaren was zij een bekende cabarettière. Haar eerste film die haar in 1930 tevens wereldberoemd maakte was de film "Der Blaue Engel". Ze speelde in deze hierin, naast Emil Jannings, een rol als tingeltangelzangeres en zong het overbekende lied "Ich bin von Kopf bis Fuss auf Liebe eingestellt".
  Zij werd door Josef von Sternberg gevormd tot een beroemd sekssymbool. In Hollywood maakte zij voor Paramount een grote serie films: "Morocco" (1930), "Shanghai Express" (1932), "Blond Venus" (1932), "The Scarlet Empress" (1934) en "The Devil is a Woman" (1935). Vanaf de jaren veertig verscheen zij nog wel af en toe in films, maar Marlene legde zich na de oorlog voornamelijk toe op haar zangcarière.
   
 • De Engelse natuurkundige Charles Darwin werd geboren in 1809. Hij studeerde geneeskunde en theologie.
  Na zijn studie, op 27 december 1831, begon Darwin aan een onderzoeksreis van vijf jaar naar Zuid-Amerika, met het schip ‘Beagle’. Dankzij zijn vindingen tijdens deze reis ontwikkelde hij zijn evolutietheorie. Zijn bekendste werk is ‘On the Origin of Species’ waarin hij de evolutie van leven op de aarde beschrijft. Zijn theorie was omstreden, omdat ze in contrast stond met het ontstaan van de aarde volgens de leer van de kerk. Toch wordt deze theorie nog steeds gezien als één van de belangrijkste uit de hedendaagse wetenschap.
  Darwin overleed in 1882 en werd begraven in Engeland.
   
 • De Franse scheikundige en bioloog Louis Pasteur werd geboren op vandaag, 27 december, in het jaar 1822. Hij is vooral bekend door zijn ontdekking, in 1885, van het vaccin tegen hondsdolheid en van een doeltreffende behandeling om de ziekte te bestrijden. De wetenschapper Pasteur heeft echter nog veel meer uitzonderlijke ontdekkingen op zijn actief.
  Louis Pasteur werd in Dôle (Frankrijk) geboren. Na zijn universitaire studies scheikunde en natuurkunde, besloot hij de lastige strijd aan te binden met geheimzinnige en gevreesde doders: de microben. Hij was er zeer vroeg van overtuigd dat de oorzaak van vele ziekten een minuscuul levend wezen was, een 'micro-organisme', dat alles overwoekerde, zelfs de lucht. Zijn eenvoudige theorie zou de wereld van de geneeskunde grondig doorheenschudden en een nieuwe praktijk ingang doen vinden: de aseptische chirurgie. Zo was hij de eerste die eiste dat een chirurg al zijn instrumenten zou reinigen en ontsmetten onder een vlam. In die tijd werd het vee zwaar uitgedund door een verschrikkelijke ziekte die miltvuur werd genoemd en die het bloed zwart kleurde. In het bloed van zieke dieren werden zeer kleine staafjes aangetroffen, die 'miltvuurbacteriën' werden genoemd. Pasteur zou bewijzen dat het om levende organismen ging, microben, die van zieke op gezonde dieren werd overgedragen. Hij ontdekte de oorzaak van vele, door microben veroorzaakte ziekten en werkte remedies uit. Pasteur overleed in 1895.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009