Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
27 november

 
   
 • Anders Celsius werd geboren op 27 november 1701 en kwam uit een familie van wetenschappers. In 1730 werd hij professor in de astronomie en ontdekte hij een methode om de afstand aarde-zon nauwkeurig te bepalen. Hoewel wij hem kennen van onze thermometers (door hem ontworpen in 1741), was dit slechts een klein onderdeel van zijn totale onderzoek als wetenschapper. Van 1732 tot 1736 bezocht hij alle vooraanstaande observatoria en europa en werkte samen met de vooraanstaande astronomen van die tijd. In 1736 ging hij mee op een later beroemd geworden expeditie naar het noorden van Zweden om een theorie van Newton (dat de aarde een ellipsoÔde is, afgeplat een de polen) te onderzoeken en te bevestigen. Na zijn terugkomst begon hij in zijn geboortestad (met geld van de regering) aan de bouw van het Celsius observatorium, dat gereed kwam in 1741. Hij ontdekte als een van de eersten dat scandinaviŽ langzaam omhoog komt ten opzichte van de zeespiegel en ontdekte ook als eerste het verband tussen het noorderlicht (poollicht) en afwijkingen in het aardmagnetisch veld. Celsius stierf aan tuberculose in 1744 en werd begraven naast zijn grootvader in zijn geboortestad.
   
 • De Amerikaanse gitarist en zanger Jimi Hendrix (1942-1970) wordt als de invloedrijkste gitarist van de jaren zestig beschouwd. Hendrix was de eerste gitarist die feedback en andere geluidseffecten gecontroleerd kon gebruiken.
  Jimi Hendrix werd op 27 november 1942 geboren in Seattle als James Marshall Hendrix. Na het overlijden van zijn moeder werd Jimi opgevoed door zijn grootouders. Reeds op vroege leeftijd hield hij zich met muziek bezig. Op school speelde Hendrix in verschillende schoolbandjes. Nadat hij van school was gestuurd, meldde Jimi Hendrix zich bij de 101st US Airborne. Tijdens een mislukte parachutesprong raakte hij ernstig gewond aan zijn rug en enkels. Hendrix werd afgekeurd en moest de militaire dienst verlaten.
  In de eerste helft van de zestiger jaren speelde Jimi Hendrix in de begeleidingsband van verschillende bekende en minder bekende grootheden, waaronder James Browne, Solomon Burke, Sam Cooke, Little Richard, Ike & Tina Turner en Jack Wilson.
  In 1966 woonde Jimi Hendrix in New York, waar hij onder meer speelde met Jack Hammond, de Isley Brothers en Curtis Knight. Bovendien trad hij op met zijn eigen groep Jimmy James and the Blue Flames. In Greenwich Village wordt hij in 1966 ontdekt door de voormalige bassist van de Animals, Chass Chandler.
  Chandler nam Jimi Hendrix mee naar Engeland, waar hij de gitarist koppelde aan bassist Noel Redding en drummer Mitch Mitchell. De eerste singles van deze groep, The Jimi Hendrix Experience, werden grote hits in Europa ("Hey Joe", "Purple Haze" en "The wind cries Mary").
  Hoewel Jimi Hendrix bekend stond als een rustige jonge man, wass daar tijdens zijn optredens niets van te merken. Hendrix speelde gitaar met zijn tanden en achter zijn rug.
  Aan het einde van zijn optreden tijdens het festival van Monterey in 1967 stak hij zijn gitaar in brand. Dit optreden betekende zijn doorbraak in de Verenigde Staten van Amerika.
  In 1968 kwam Jimi Hendrix met het dubbelalbum "Electric Ladyland". Van dit album verschenen diverse uitvoeringen, want de hoes, met blote dames, bleek niet overal te kunnen. Bovendien kwam een selectie van de nummers uit onder dezelfde naam, maar dan op een enkele plaat. Op deze plaat speelden naast Redding en Mitchell ook andere musici als Jack Casady, Al Kooper, Buddy Miles, Steve Winwood en Chris Wood mee. De bekendste nummers van dit album zijn "Crosstown Traffic", "Voodoo Chile" en het Dylan-nummer "All along the watchtower".
  In 1969 verliet Noel Redding The Experience om Fat Mattress op te richten. Hij werd vervangen door Billy Cox. Met de nieuwe bezetting speelt Jimi Hendrix tijdens de festivals van Newport en Woodstock.
  Op nieuwjaarsdag 1970 speelde Hendrix met Cox en drummer Buddy Miles in de Fillmore East. De opnamen van dit concert verschenen later als "Band of gypsies". Op deze plaat staat onder meer de lange gitaarsolo "Machine gun".
  In de zomer van 1970 neemt Jimi Hendrix zijn eigen studio Electric Ladyland in New York in gebruik. Het concert tijdens het Isle of Wight-festival was zijn laatste optreden. In oktober 1970 stikte Jimi Hendrix tijdens zijn slaap, door overmatig slaapmiddelgebruik, in zijn eigen braaksel.
   
 • Op 27 november 1987 probeerde een jongeman uit Somerset zeven keer zichzelf om te brengen, omdat zijn vriendin hem had laten zitten, maar tevergeefs. Hij gooide zichzelf voor vier auto's, sprong onder de wielen van een vrachtwagen. Hij probeerde om zichzelf op te hangen en sprong daarna uit een raam. Pech voor hem dus ... de enige slachtoffers van deze mislukte zelfmoordpogingen waren een autobestuurder die een hartaanval kreeg, een politieman die z'n rug bezeerde en een dokter in het ziekenhuis die van de man een slag in het gezicht kreeg.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009