Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
28 april

 
   
 • Edward IV werd geboren te Rouen op 28 april 1442 en overleed te Westminster op 9 april 1483.
  Hij was koning van Engeland van 1461 tot 1483, stamde uit het Huis York, en was een zoon van Richard van York. Hij nam deel aan de strijd om de troon (de Rozenoorlogen) tussen de door zijn vader geleide Yorkse partij en de door koning Hendrik VI geleide Lancasterpartij. Na het sneuvelen van zijn vader vocht hij zich met steun van Warwick een weg naar de troon. Op 4 maart 1461 werd hij te Londen als koning erkend. Na zijn tegenstanders definitief bij Towton te hebben verslagen, liet hij zich op 28 juni 1461 kronen. Zowel Warwicks macht als die van de oude adel trachtte hij te breken door de positie van de commons te versterken en zelf een nieuwe adel in het leven te roepen. In 1464 huwde hij een meisje uit de lage adel, Elizabeth Woodville. Ook zijn bondgenootschap met Bourgondië (zijn zuster Margaretha huwde in 1468 met Karel de Stoute) was strijdig met Warwicks politiek. Deze begon samen met Eduards broer, de hertog van Clarence, in 1469 een opstand. Uiteindelijk moest Warwick vluchten naar Frankrijk, maar daar verzoende hij zich met Margaretha, de echtgenote van de verdreven Hendrik VI, landde in sept. 1470 in Engeland en kreeg van alle kanten steun, zodat Eduard naar Holland moest vluchten. Hendrik VI werd weer op de troon geplaatst. Eduard begaf zich naar de Bourgondische hertog Karel de Stoute, die hem hielp, zodat hij in maart 1471 in Noord-Engeland kon landen .....   lees verder op onze speciale pagina over Edward IV 

   
 • Saddam Hoessein wordt op 28 april 1937 geboren in het dorpje al-Awja. Saddam.
  Hoessein wordt geboren als zoon van een boer. Hij groeit uit tot een van de meest gevreesde dictators van de wereld. Maar nu is het tijdperk van Saddam voorbij.  Hij vertrekt al snel naar zijn oom in Bagdad, omdat zijn vader hem mishandelt. Als hij gaat studeren sluit hij zich aan bij de revolutionaire en socialistische politieke Ba’ath partij.
  In 1956 doet hij mee aan een mislukte couppoging. Twee jaar later wordt het koninkrijk Irak een republiek na een militaire coup door Abdul-Karim Kassem. Saddam smeedt plannen om hem uit de weg te ruimen, maar de samenzwering tegen Kassem wordt ontdekt. Saddam wordt bij verstek ter dood veroordeeld en vlucht vermomd als vrouw en op een ezel naar Syrië.
  In 1963 keert Saddam Hoessein terug naar Irak als de Ba’ath partij de macht heeft gegrepen (de zogenaamde Ramadan Revolutie). In deze periode trouwt hij met zijn nichtje Sajida. Ze krijgen twee zonen en drie dochters. In Irak houdt Saddam zich vooral bezig met het verhoren en martelen van de tegenstanders van het regime. Als het bewind na negen maanden omver geworpen wordt, belandt Saddam in de gevangenis. Zelfs in de cel weet Saddam op te klimmen binnen de Ba’ath partij en wordt hij in 1966 gekozen tot secretaris-generaal.
  Saddam Hoessein ontsnapt nauwelijks een jaar later uit de gevangenis en op 17 juli 1968 voert hij een succesvolle coup uit. Saddam Hoesseins neef, Hassan al-Bakr, wordt ....   klik door naar de volledige biografie van Saddam Hoessein 
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009