Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
28 februari

 
   
 • De scheikundige Linus Pauling werd geboren op 28 februari 1901.
  Linus Pauling is de enige geleerde die ooit alleen twee verschillende Nobelprijzen heeft gekregen. De eerste verwierf hij in 1954 voor zijn baanbrekende werk in de scheikunde, de tweede kreeg hij voor zijn inspanningen op het gebied van de vrede. Dat was in 1962.
  Linus Pauling had zich namelijk als geen ander ingezet voor het stopzetten van de bovengrondse kernproeven in de jaren vijftig. Linus Pauling is in de eerste plaats een eminent geleerde. Door lezers van het wetenschappelijke tijdschrift de New Scientist werd hij in een enquête gerangschikt onder de twintig topgeleerden aller tijden, naast personen als Albert Einstein, Madame Curie en Isaac Newton. Pauling was een persoonlijk vriend van zijn tijdgenoot Einstein. Wat Einstein betekende voor de moderne natuurkunde, betekent Pauling voor de scheikunde. Hij wordt algemeen gezien als de grondlegger van de moderne chemie. Niet voor niets noemde Schulz in zijn strip het geleerde vriendje van Charlie Brown en Snoopy, Linus.
  In 1968 introduceerde Linus Pauling in het wetenschappelijke tijdschrift Science de term orthomoleculair. 'Orthos' betekent in het Grieks 'juist, recht, gezond'. 'Moleculair' betekent 'met betrekking tot de moleculen'. Onder orthomoleculaire stoffen worden voornamelijk stoffen verstaan die in voeding voorkomen ....   lees verder op onze speciale pagina over Linus Pauling 

   
 • De Belgische kunstschilder William Degouve de Nuncques werd geboren op 28 februari 1867 in de Ardennen.
  (foto hiernaast : Winterlandschap)
  Na de Frans-Pruissische oorlog (1870-1871) vestigden zijn ouders zich in België. Hij werd al jong aangemoedigd door zijn vader, de excentrieke afstammeling van een oud Frans geslacht.
  Degouve deelde in 1883 een atelier met Toorop, waardoor hij in hoge mate beinvloed werd en symbolistisch ging schilderen. Ook werd hij later geinspireerd door Henry de Groux. In 1884 trouwde hij met de schoonzuster van de Belgische dichter Emile Verhaeren.
  In Parijs kwam hij in contact met Rodin, Puvis de Chavannes en Maurice Denis.
  Zijn werken hebben een hoge vernieuwende kwaliteit en zijn vaak mysterisch.
  Degouve de Nuncques was lid van de avant-garde group les xx en later exposeerde hij zijn werk in "the Libre Esthétique". Hij reisde veel en schilderde landschappen van Italië, Oostenrijk en Frankrijk, vaak `s nachts in parken. Hij blonk uit in het gebruik van pastel. Twee werken in het bijzonder demonstreren de magisch kwaliteit van zijn werk: Pink House (1892; Otterlo, Kröller-Müller) en Peacocks (1896; Brussels, Mus. A. Mod.) Hij was een groot vriend van Puvis de Chavannes (1824-1898).
  Tussen 1900 en 1902 woonde Degouve de Nuncques met zijn vrouw op the Balearen; hij schilderde daar de ruige kustlijn. Na een religieuse crisis te hebben doorstaan ca. 1910, schilderde hij werken die zijn gemartelde geest weerspiegelden. De Eerste Wereldoorlog was de oorzaak dat hij als vluchteling naar Nederland kwam. Tussen 1915 en 1919 woonde hij in Blaricum. Hij was een duidelijke symbolist die zijn visie op de wereld van denken en dromen wilde verbeteren. In 1919 werd hij overvallen door de dood van zijn vrouw en verloor daarna de controle over zijn hand.
  In 1930 trouwde hij met de vrouw die hem door zijn crisis had geholpen. Zij vestigden zich in Stavelot, waar hij zichzelf opdroeg om alleen nog maar sneeuwlandschappen te schilderen. Diverse musea in België o.a. Het museum voor Schone Kunsten en ook in München hebben werken van hem in bezit. Degouve de Nuncques overleed op 1 maart 1935 in Stavelot.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009