Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
28 januari

 
   
 • Op 28 januari 1596 overleed de Engelse zeevaarder, ontdekkingsreiziger, maar ook piraat Sir Francis Drake.
  Hij was de vrees van de Spanjaarden, die hem 'de draak' noemden.
  De Engelse zeevaarder Sir Francis Drake werd omstreeks 1540 geboren te Crowndale in Devon. Drake was de tweede zeevaarder die tussen 1577 en 1580 om de aarde zeilde. De eerste zeeman die deze prestatie leverde was de Portugese zeevaarder Fern„o de Mag„lhaes omstreeks 1520.
  Francis Drake en Walter Raleigh gebruikten piraterij als middel om de schatten van de Spanjaarden en Portugezen in handen te krijgen. Deze zeelieden overvielen tientallen schepen en namen alles van waarde in beslag: goud, cacao, aardappelen en tomaten. In het thuisland werden de piraten als helden ontvangen.
  Drake voer in opdracht van koningin Elisabeth I tegen de Spanjaarden en vertrok in
  1578 om de Zuidzee binnen te varen, en om alle landen die nog niet in handen waren van een christelijke koning, te verkennen en de heerschappij ervan op te eisen. Drake bereikte met zijn schip, de Golden Hind (zie foto), Kaap Hoorn, ten zuiden van Vuurland, ontdekte naast de Straat van Magalh„es een andere doorvaart naar de Stille Oceaan (de Straat van Drake), maar vond het zuidelijke continent niet. In 1585 en 1586 plunderde Francis Drake de Spaanse bezittingen op de Kaapverdische Eilanden en West-IndiŽ. Een jaar later verbrandde hij een deel van de Spaanse vloot in Cadiz. In 1588 was Drake als vice-admiraal betrokken bij de vernietiging van de Spaanse Armada.
  Francis Drake bracht de aardappel naar Europa en maakte de Europeanen ook bekend met het roken van tabak. Door zijn vele veroveringstochten en wegens zijn successen in oorlogsvoering op zee was Francis Drake belangrijk voor Engeland als grondlegger van de Britse wereldheerschappij. Als dank hiervoor werd hij in 1580 in de adelstand verheven. Francis Drake overleed op 28 januari 1596 in Portobello, Panama.
   
 • Koning Hendrik VII kwam ter wereld op 28 januari 1457 op het kasteel van Pembroke in Wales.
  Hij was het enige kind van Edmund Tudor, de eerste graaf van Richmond en diens vrouw Margaret Beaufort, die een achter-achter-kleindochter was van Edward III. Zijn vaders naam gaf de naam aan het nieuwe huis dat Engeland zou gaan regeren: Tudor. Hendriks vader stamde af van de Lancaster-man John of Gaunt, de Magere, hertog van Lancaster.
  Hendrik VII trouwde met Elizabeth van York, uit het geslacht dat nog niet lang geleden de tegenstanders leverde in de Rozenoorlog. Hiermee vond een grote verzoening plaats tussen de rode roos van Lancaster en de witte roos van York. Er werden binnen dit huwelijk acht kinderen geboren, waaronder de latere Hendrik VIII.
  Tijdens de problemen in Engeland gedurende de afgelopen jaren verbleef Hendrik VII in ballingschap in Bretagne. Toen er moeilijkheden ontstonden onder de regering van Richard III, wiens aanspraken op de troon werden betwijfeld, landde Hendrik VII aan het hoofd van een troepenmacht vanuit Frankrijk in Engeland. Er volgde een strijd met troepen van Richard III. In de slag bij Bosworth op 22 augustus 1485, kwam Richard III om het leven.
  Hendrik van Richmond maakte terecht aanspraken op de Engelse troon en werd vervolgens koning Hendrik VII. Hij volgde Richard III op en werd gekroond in de Abdij van Westminster op 30 oktober 1485. Hendrik was vastbesloten het land weer vrede te schenken. Hij slaagde daar ook in dank zij zijn diplomatische gaven en zijn goede verstand en inzicht hoe zijn doelen te bereiken.
  Tijdens zijn regering gaven enkele lieden zich uit als ťťn van de verdwenen prinsen. Maar daar maakte Hendrik VII korte metten mee. In 1487 was dat, een zekere Lambert Simnel geweest, die gesteund werd door enkele edelen. Hierdoor moest Hendrik VII strijd leveren tijdens de slag van Stoke, maar de rebellen werden gedood. En in 1497 gaf weer iemand, een zekere Perkin Warbeck, zich uit als een van de verdwenen prinsen. Hij werd echter terechtgesteld, maar verder vloeide er tijdens de regering van Hendrik VII niet zo veel bloed als tijdens de regering van vorige Engelse monarchen.
  Hendrik slaagde er in door middel van handelsovereenkomsten de handel sterk te bevorderen. Door enkele goede huwelijken van zijn kinderen wist hij het aanzien en de macht van Engeland sterk te verhogen. In het algemeen ging het aanzienlijk beter in Engeland dan in de voorbije decennia.
  Hendrik overleed na een regering van ruim drieŽntwintig jaar in het paleis van Richmond in Surrey op 21 april 1509. Hij werd begraven in de abdij van Westminster. Hendrik VII werd opgevolgd door zijn zoon Hendrik VIII.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009