Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
28 november

 
   
 • Friedrich Engels werd geboren op 28 november 1820. Hij was een Socialistisch filosoof en samen met Karl Marx de grondlegger van het communisme.
  In 1848 publiceerden Marx en Engels gezamenlijk het Communistisch Manifest. Engels redigeerde een aantal delen van Marx' boek 'Das Kapital' na zijn dood. Friedrich Engels overleed op 5 augustus 1895.
   
 • De Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellan (1480-1521) leidde de eerste zeilreis rond de wereld, waarmee het bewijs werd geleverd dat de wereld rond is.
  Magellan werd in een zeer welgestelde familie geboren.
  Hij diende van 1505 tot 1512 in het Portugese leger te India.
  Van 1513 tot 1514 diende hij in het Portugese leger in Marokko.
  Hij werd beschuldigd van financiële ongeregeldheden en viel uit de gratie van de Portugese koning Manuel I.
  Hierdoor kon hij van Portugese kant niet op financiering van zijn geplande ontdekkingsreis, om de Oost Indische eilanden via een westerse route te bereiken, rekenen.
  In 1517 besloot Karel l van Spanje om de expeditie te financieren.
  Op 20 september 1519 ging Magellan met vijf schepen op reis.
  Hij verkende de Rio de la Plata en overwinterde daarna in Patagonië.
  Op 21 oktober ontdekte hij de nu naar hem vernoemde Straat van Magellan en op 28 november 1520 bereikte hij de Pacifische Oceaan. Zijn dan nog uit drie schepen (de 'Concepción', de 'Trinidad' en de 'Victoria') bestaande vloot zeilde nu in noord westelijke richting.
  Twee maanden lang kregen ze geen land in zicht.  Op 6 maart 1521 bereikte Magellan de Marianas en tien dagen later de Filippijnen, waar hij op 27 april werd vermoord toen hij partij koos voor één van twee vechtende groepen bewoners van de eilanden.
  De resterende bemanning verbrandde de 'Concepción', omdat deze niet meer zeewaardig was. De andere twee schepen zeilden verder naar Borneo en de Molukken. De 'Trinidad' zette koers naar Panama, maar leed schipbreuk.
  De 'Victoria' zeilde over de Indische Oceaan en rond Kaap de Goede Hoop. Van alle op de expeditie uitgevaren schepen keerde alleen de 'Victoria' terug naar Spanje en voltooide zo de eerste zeilreis rond de wereld.
   
 • 28 november 1924: de ontdekking van een 'fossiel kindskelet' nabij Kimberley, werd door de Australische antropoloog, professor Raymond Dart, geďdentificeerd als het skelet van een Zuid Afrikaanse aap met een menselijke hersencapaciteit. Dit was de ontbrekende sleutel in de evolutietheorie van Darwin, die beweerde dat de mens voortkomt uit de aap.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009