Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
28 oktober

 
   
 • De Franse meesterkok Auguste Escoffier werd geboren op 28 oktober 1846 en heeft met zijn bijdragen aan de Franse keuken een culinaire standaard gezet. 'Koning van koks en kok van koningen.' Zijn boeken zijn nog steeds een standaardwerk voor beroepskoks. Tijdens zijn loopbaan ontwierp hij in totaal méér dan 10.000 recepten ! Escoffier overleed in het jaar 1935.
  In België werd een vereniging opgericht : 'LES DISCIPLES D’AUGUSTE ESCOFFIER', met als doel de culinaire principes van
  Escoffier toe te passen. Het secretariaat van deze vereniging is in Sint Annastraat 2, te Kortrijk.
   
 • Omdat het Vrijheidsbeeld ver weg ligt in de Upper New York Bay, zien veel New Yorkers het maar zelden. Misschien raakt daarom nooit iemand op ‘haar’ uitgekeken. De woorden van de beroemde dichteres Emma Lazarus -‘geef mij uw arme samengepakte, naar vrijheid hunkerende massa’s’- die in brons aan de voet staan, hebben in ieder geval hun kracht nog niet verloren.
  Het Vrijheidsbeeld was in 1886 een geschenk van het Franse volk ter viering van de alliantie die leidde tot de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten van Amerika.
  Beeldhouwer Frédéric Bartholdi putte zijn inspiratie voor het beeld uit een van de antieke wereldwonderen, de Kolossos van Rhodos. De fakkel symboliseert de Verlichting; de zevenpuntige kroon geeft de continenten aan. Ze houdt een tablet vast met de Declaration of Independance. Lady Liberty is 50 meter hoog, weegt 2225 ton en heeft een taille van 12 meter. Haar wijsvinger is 2,5 meter lang. De Franse ingenieur Gustave Eiffel, bekend van onder meer de Eiffeltoren in Parijs (1889), vond een manier om 88 ton koperplaat aan een ijzeren geraamte te bevestigen en het beeld zo flexibel te houden dat het stormen kon doorstaan. De in Parijs opgeleide Richard Morris Hunt ontwierp het voetstuk en de sokkel, samen 55 meter hoog.
  De onthulling vond met veel ceremonieel plaats op 28 oktober 1886. In 1986 werd het beeld ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan volledig gerestaureerd. Het museum in het voetstuk laat de bouw van het beeld zien, de ervaringen van de immigranten en de manier waarop het beeld is ingepast in de Amerikaanse cultuur.
   
 • Op 28 oktober 1636 werd de beroemde Harvard Universiteit in Amerika ingehuldigd. Het was de eerste universiteit in Amerika en werd genoemd naar John Harvard.
   
 • Op 28 oktober 1831 demonstreerde de uitvinder Michael Faraday de eerste dynamo.
   
 • 28 oktober 1746: een geweldige aardbeving trof Lima en Callao in Peru.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009