Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
28 september

 
   
 • Toen de Engelse koning Edward kinderloos overleed, maakte Willem I de Veroveraar (1027/1028-1087), hertog van Normandië, op grond van bloedverwantschap aanspraak op de troon. Hij voer naar Engeland en versloeg daar op 28 september 1066 bij Hastings zijn concurrent Harold.
  Op eerste kerstdag werd hij tot koning van Engeland gekroond. Hij bleef hertog van Normandië en liet Normandiërs ambten en functies in Engeland bekleden. In 1086 liet Willem het Domesday Book samenstellen, een kadastrale beschrijving per graafschap van alle landgoederen, eigenaars, waarden, bevolking, veestapel enzovoort. De titel ('Boek van de Dag des Oordeels') sloeg op het feit dat het boek in geschillen het laatste woord had.
   
 • De beroemde Franse filmster Brigitte Bardot werd vandaag, 28 september 1934, geboren in Parijs. Haar ouders huwden in 1933 en haar moeder was veertien jaar jonger dan haar vader. Brigitte Bardot groeide op in een familiezaak, maar haar moeder pushte haar om een toekomst uit te bouwen in de muziek- en de danswereld, waar zij blijkbaar veel aanleg voor had. Reeds op haar vijftiende vond je haar terug als model in het Franse magazine 'Elle'. Haar schoonheid bleef blijkbaar niet onopgemerkt, want in 1952 debuteerde zij als Javotte Memoine in de film 'Le Trou Normand'. Datzelfde jaar maakte ze nog twee films en huwde Roger Vadim. Ze kenden elkaar reeds geruime tijd en wilden trouwen toen Brigitte zeventien was, maar haar ouders lieten dit pas toe op haar 18de. Na vijf jaar liefhet huwelijk op deklippen. Bardot maakte was voor de eerste keer te zien in een Amerikaanse film in 1953 : 'Un acte d'amour', met Kirk Douglas. Zij voelde zich echter in de eerste plaats een 'Franse' actrice en keerde terug naar haar roots. Net voor ze veertig werd trok ze zich terug uit de filmwereld, na de film 'Histoire très bonne et très joyeuse de Colinot Trousse-Chemise' (1973). Bardot werd een voorvechtster voor de rechten van de dieren en richtte in die context haar 'Brigitte Bardot Foundation' op.
   
 • Op 28 september 1978 overleed Paus Johannes Paulus de eerste na een heel korte loopbaan als Paus, van 33 dagen. Deze Paus werd in het jaar 1912 geboren als Albino Luciani. Hij was Patriarch van Venetïe van 1969 tot 1978 en werd tot Paus verkozen op 26 augustus 1978.
  Naar aanleiding van zijn overlijden schreef Mgr. Godfried Danneels (toen bisschop van Antwerpen) op 12 oktober 1978 volgend artikel in Kerk & Leven : "Onze Heilige Vader, paus Johannes-Paulus I, is van ons heengegaan. Dit zijn dagen van diepe pijn voor de Kerk. Tweemaal goede vrijdag in zo’n korte tijd. Met haast is deze paus gekomen, na één dag conclaaf. Met spoed is hij ook heengegaan. Hij is amper één maand onder ons gebleven. Maar hij heeft alles wel gedaan, door zijn spontaniteit, zijn glimlach, zijn eenvoud. De wereld heeft zich één korte maand kunnen optrekken aan zijn vertrouwen en eenvoudige hoop. Wij hebben helaas maar zo kort onder zijn glimlach kunnen leven. Johannes-Paulus heeft geen zomer gekend in zijn pontificaat. Zijn lentebloei als paus is zomaar verkeerd in herfstkleuren.
  Maar hij heeft wél gebloeid. Ons blij gemaakt. God heeft hem geplant in de tuin van zijn Kerk. God heeft hem nu verplant: want deze rechtvaardige hoorde thuis in het paradijs, om daar te bloeien als een palmboom van hoop en een ceder van sterkte voor ons die overblijven hier op aarde."
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009