Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
29 april

 

Beluister een fragment van Marinella : Echantillon MP3 Tino Rossi

 
 • De Italiaanse zanger Tino Rossi (met als echte naam Constantino Rossi), werd geboren op 29 april 1907 in Ajaccio. Moeder Eugènie en vader Laurent hadden acht kinderen, vier jongens en vier meisjes. Tino was het derde in de rij.
  In 1934 verscheen zijn eerste plaatje bij het label Parlophone. Zijn opmerkelijke zachte tenorstem, waarmee hij praktisch drie octaven kon overbruggen, bleef niet onopgemerkt en zo werd het nummer 'Marinella' in 1936 een grote hit.
  Tino Rossi wordt aanzien als één der eerste echte 'charmezangers', waarbij de Engelsen hem de bijnaam 'latin lover' toebedeelden. Niet enkel zijn stijl maar ook de enorme mogelijkheden met zijn stem stonden garant voor een sterke platenverkoop.
  Er werd een eerste fanclub voor Tino Rossi opgericht, die bij zijn dood zo'n 22.000 leden telde.  In het jaar 1947 huwde hij Lilia Vetti, die hem in 1948 een zoon schonk : Laurent-Emmanuel.
  Rossi had een dijk van een carrière ... 1.014 geregistreerde liedjes, een verkoop van in totaal méér dan 300.000.000 platen (jawel, u leest goed), waarvan bijvoorbeeld 'Petit Papa Noël' goed was voor 30 miljoen exemplaren, vertaald in twaalf talen.
  In april 1982 besteeg hij voor de laatste keer het podium van het casino van Parijs, waar hij gedecoreerd werd door de toenmalige Franse president Mitterand. Hij overleed op 26 september 1983 aan darmkanker en werd bijgezet in het familiegraf in Ajaccio, de stad waar hij geboren werd.
   
 • Paus Clemens X (de tiende) -eigenlijk: Emilio Altieri- werd geboren te Rome op 13 juli 1590 en overleed in Rome op 22 juli 1676.
  Clemens X was bisschop van Camerino (1626) en nuntius in Napels en Polen. Na een maandenlang conclaaf werd hij op 29 april 1670 als zwakke compromiskandidaat tot opvolger gekozen van Clemens IX. Hij steunde Jan Sobieski van Polen in zijn strijd tegen de Turken. Met Lodewijk XIV kwam hij in conflict over de regaliën. De keuze van zijn neef, kardinaal Paluzzo Altieri, als naaste medewerker bleek een fatale misgreep. Tijdens zijn pontificaat werd Bernini als hofarchitect vervangen door C. Rainaldi. (foto rechts : graftombe)

 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009