Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
29 mei

 
   
 • John Fitzgerald Kennedy werd geboren in Brookline, Massachusetts op 29 mei 1917 en was de 35ste president van de Verenigde Staten van Amerika.
  Kennedy was president van de Verenigde Staten van 1961–1963. Hij was de tweede zoon van Joseph P. Kennedy en studeerde aan de Londense School of Economics en in Harvard.  Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij commandant van een patrouilleboot. Na een schipbreuk in 1943 werd hij wegens ‘opvallende moed, uithoudingsvermogen en leidinggevende kwaliteiten’ onderscheiden. Na de oorlog ging hij in de politiek; werd al in 1946 voor de Democraten tot lid van het Huis van Afgevaardigden gekozen en in 1952 tot senator. In 1953 huwde hij met Jacqueline Lee Bouvier. In 1958 volgde zijn herverkiezing als senator. Naam maakte hij in deze tijd vooral door zijn bestrijding van corruptie in de vakbonden. In 1960 werd hij, na een reeks indrukwekkende overwinningen in de voorverkiezingen, Democratisch kandidaat voor het presidentschap en won met een zeer geringe marge van  Richard Nixon. Hij was de eerste rooms-katholieke president van ....   lees verder op onze speciale pagina over John Fitzgerald Kennedy
   
 • De Franse generaal en president Charles A.J.M. de Gaulle werd geboren op 22 november 1890 in Rijsel. Op 29 mei 1958 werd hij president van Frankrijk.
  Tijdens zijn jeugd was Charles reeds een overtuigd nationalist. De Gaulle kreeg zijn militaire opleiding aan de officiersschool in Saint-Cyr. Tijdens de Eerste Wereldoorlog nam Charles de Gaulle deel aan de gevechten bij Verdun. De Gaulle werd zwaargewond en werd krijgsgevangen gemaakt door de Duitsers. In de jaren dertig voerde Charles de Gaulle een pleidooi voor mechanisatie van het leger. Zijn ideeën vonden echter weinig weerklank.
  Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd Charles de Gaulle bevorderd tot brigade-generaal. Na de capitulatie van Frankrijk slaagde De Gaulle er in om Londen te bereiken.
  Charles de Gaulle werd voor het eerst bekend toen hij na de nederlaag van zijn land tegen de Duitsers geheel Frankrijk opriep tot verzet. Op 18 juni 1940 sprak hij in een radio-uitzending de historische woorden: "Frankrijk heeft een slag verloren, niet de oorlog".
  In Engeland werd Charles de Gaulle leider van het leger van de Vrije Fransen. In 1943 werd Charles de Gaulle in Algiers voorzitter van het Comité van de Nationale Bevrijding ....    lees verder op onze speciale pagina over Charles A.J.M. de Gaulle

 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009