Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
29 november

 
   
 • Op 29 november 1929 vloog de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Richard Byrd over de Zuidpool, nadat hij de dag voordien over de Noordpool had gevlogen. Hiermee werd hij de eerste mens in de geschiedenis die over de twee Poolgebieden vloog.
  Negentig jaar na Charles Wilkes organiseerde Richard Byrd een expeditie in het zuidpoolgebied. Hij pakte het groots aan. In de basis Little America, die hij in de Bay of Whales oprichtte, verbleven meer dan vijftig mannen en 95 honden. Byrd had ook drie vliegtuigen bij. Begin 1929 maakte Byrd enkele verkenningsvluchten waarbij hij onder meer de Rockefeller Mountains ontdekte. Het uiteindelijke doel van de expeditie werd op 29 november bereikt: met de Floyd Bennett vlogen Byrd, Harold June, Bernt Balchen en Ashley McKinley over de geografische zuidpool.
   
 • 29 november 1864 is een zwarte dag in de Amerikaanse geschiedenis, want toen vond de Sand Creek-massaslachting plaats. Opperhoofd Black Kettle van de Zuidelijke Cheyenne kon ternauwernood ontsnappen.
  Honderden Cheyenne en enkele Arapaho indianen, die zich hadden overgegeven aan de Verenigde Staten, hadden toelating gekregen om voorlopig aan de Sand Creek te verblijven, terwijl er over een vreedzame oplossing zou onderhandeld worden in verband met hun definitieve vestigingsplaats. Hun opperhoofd, Black Kettle, had ingestemd met een ontwapeling. Toen voerde kolonel John M. Chivington met zo'n 1200 man een verrassingsaanval uit op het kamp. Ruim vierhonderd indianen werden gedood, waaronder ook vrouwen en kinderen.
   
 • Op 29 november 1945 werd Joegoslavië een Federale Republiek.
   
 • 29 november 1849 is de geboortedatum van Sir Ambrose Fleming. Hij werd geboren in Lancaster, in Engeland. Hij volgde zijn studie aan de universiteit Cambridge in Londen. Hierna werd hij professor in de electro aan het University College in Londen. Fleming werd bekend met het thermische ventiel dat hij had ontwikkeld in zijn jaren als professor. Na zijn tijd als professor op de College ging Fleming zich bezig houden met het fenomeen bliksem en warmte. Dit deed hij jaren lang op grote schaal en zijn onderzoeken brachten vaak goede resultaten. Fleming werd tot ridder geslagen in 1929. Hij overleed in 1945. In het jaar 1904 ontwikkelde hij de 'radiobuis' en in datzelfde jaar vond hij de 'diode' uit.
   
 • Op 29 november 1932 werd de Franse politicus Jacques Chirac geboren. Hij werd voor de eerste keer eerste minister van Frankrijk in 1974 onder president Giscard d’Estaing, en een tweede keer in 1986 onder François Mitterand.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009