Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
2 december

 
   
 • Op 2 december 1804 werd Napoleon Bonaparte gekroond tot Napoleon I, de eerste Keizer van Frankrijk. Dit gebeurde in de Kathedraal de Notre Dame.
  Napoleon bracht orde en rust in Frankrijk. Daardoor ging het beter met de handel en de industrie. Veel mensen waren blij met Napoleon. Napoleon wilde zijn machtspositie in Frankrijk versterken. Hij maakte zichzelf bestuurder van Frankrijk voor de rest van zijn leven. Bovendien mocht alleen hij zijn opvolger kiezen. Het volk had dus helemaal geen invloed meer. Steeds meer mensen werden hier ontevreden over. Napoleon vond dat deze mensen hun mond moesten houden. Hij stelde de censuur in. Dat betekende dat kranten niet meer alles mochten schrijven wat ze wilden. De Fransen mochten hun mening niet meer vrijuit laten horen. In 1804 kroonde Napoleon zichzelf tot keizer. De alleenheerschappij was nu echt een feit.
   
 • Enrico Fermi, geboren in Rome op 2 september 1901, was een Amerikaans natuurkundige van Italiaanse afkomst. Hij geniet de grootste bekendheid voor zijn werk op het gebied van bta-verval, de ontwikkeling van de eerste kernreactor en de medeontwikkeling van de kwantumtheorie. Hij won de Nobelprijs voor de Natuurkunde in 1938. Op 2 december 1942 produceerde hij de eerste nucleaire kettingreactie, in de universiteit van Chicago, Illinois.
  Hij stond aan het hoofd van het team dat de eerste kernreactor bouwde, waarin de eerste beheerste nucleaire kettingreactie plaatsvond, en was n van de kopstukken van het Manhattan project. Fermionen en het "Fermi National Accelerator Laboratory" (Fermi Lab) zijn naar hem genoemd, en verder het element Fermium en de Fermistatistiek. In 1956 werd de "Enrico Fermi US Presidential Award" in het leven geroepen ter herinnering aan zijn leven en werk en de afdeling aan de Universiteit van Chicago, waar hij werkte heet tegenwoordig het Enrico Fermi-Instituut. Fermi overleed in Chicago op 29 november 1954.
   
 • Op 2 december 1901 bracht het Amerikaans bedrijf US King Camp Gillette een 'veilig scheerapparaat' op de markt met een dubbel verstelbaar blad, waarop ze in 1897 een patent hadden genomen.
   
 • Op 2 december 1982 werd het eerste kunstmatig hart ingeplant. Dit gebeurde bij tandarts Dr. Barney B. Clark, in de universiteit van Utah Medical Center, in Salt Lake City. De patint overleed het jaar erop in maart.
 
   

Geschiedenis van vandaag

copyright WorldwideBase 2005-2009