Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
2 maart

 
   
 • Mikhail Sergeyevich Gorbachev (Mikhail Gorbatsjov) werd geboren op 2 maart 1931 en was de leider van de Communistische Partij, de Opperste Sovjet en van de Sovjetunie (USSR) van 1985 tot 1991.
  Hij regeerde aan de hand van de leuzen 'glasnost' (openheid) en 'perestrojka' (vernieuwing). Zijn poging om de Communistische Partij te hervormen leidde niet alleen tot het einde van de koude oorlog, maar onbedoeld ook tot het einde van de politieke almacht van de partij en daarmee tot het uiteenvallen van de unie.
  Aan Michael Sergeyevich Gorbachev heeft de wereld veel te danken. Allereerst is hij de belangrijkste kracht achter de val van de muur. Ook hielp hij de Sovjetunie van de dictatuur af door invoering van zijn glasnost (=openheid) en perestroika (=nieuwe wind laten waaien). Gorbachev studeerde rechten. In 1952 werd hij lid van de Communistische Partij, waar hij snel opklom. In 1985 werd hij secretaris-generaal van de partij, de functie die feitelijk het presidentschap van de USSR inhield.
  Hij bleef dit tot december 1991, toen de Sovjetunie uit elkaar viel. In augustus van dat jaar had hij nog een coup tegen hem, waarbij hij drie dagen in huisarrest was, overleefd.
  Sinds zijn aftreden is Gorbachev nog lid van enkele organisaties in en buiten Rusland. In 1996 deed hij nog een gooi naar het presidentschap, maar zonder succes. Na hem kwamen Boris Jeltsin en de huidige president Vladimir Poetin.
   
 • De Amerikaanse popzanger en -musicus Stevie Wonder won op 2 maart 1974 vijf Grammy awards voor zijn album 'Innervisions'.
  Stevie Wonder noemt in feite Steveland Judkins, en werd geboren in Saginaw op 13 mei 1950.
  Hij bekwaamde zich reeds op jeugdige leeftijd in het bespelen van een grote hoeveelheid instrumenten en componeerde al op twaalfjarige leeftijd. De blindgeboren Stevie had in 1963 een hit met de rhythm and blues-instrumental Fingertips, die hij toen nog maakte onder de naam ‘Little’ Stevie Wonder. Hierna werd hij lid van het rondreizend soulcircus van de platenmaatschappij Motown. Een nieuwe periode in zijn carrière volgde met het door hemzelf geproduceerde album Signed, sealed, delivered (1970), gevolgd door een voor het eerst volledig zelfgeschreven album, Where I'm coming from (1971). Met het aansluitende Music of my mind (1972) raakte hij voor het eerst aan zijn later kenmerkende amalgaam van broeierige, funky synthesizersoul en meeslepende, zeer emotionele ballads, gekleurd door zijn buitelende stemgeluid en dito mondharmonikaspel. Met het vervolmaken van deze ‘sound’ ontwikkelde Wonder zich tot de meest vernieuwende zwarte popartiest van de jaren zeventig, met het dubbelalbum Songs in the key of life (1976) als indrukwekkend hoogtepunt. Deze plaat wordt algemeen beschouwd als een der beste uit de popgeschiedenis. Vanaf midden jaren tachtig ging zowel zijn artistieke belang als zijn populariteit sterk achteruit, een enkele opleving daargelaten.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009