Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
30 augustus

 
   
  • Jawaharlal Nehru werd geboren in Allahabad, India op 14 november 1889. Deze staatsman en vader van Indira Gandhi, studeerde aan de beroemde public school van Harrow, daarna natuurwetenschappen aan de universiteit van Cambridge (Trinity College) en rechten te Londen in de Inner Temple. Daarna vertoefde hij enige tijd in de Sovjet-Unie en bestudeerde daar het systeem van landbouweconomie. Nehru wilde India onafhankelijk maken van de Britse heerschappij, wat hem meermaals een gevangenschap opleverde. Op 30 augustus 1928 organiseerde hij de Partij voor Onafhankelijkheid en vanaf 1947 werd hij in de eerste vrije regering van India premier en minister van  .....   lees verder op onze speciale pagina over Jawaharlal Nehru 
     
  • Jean-Claude Killy werd geboren in St. Cloud bij Parijs op 30 augustus 1943. Deze Franse skiër won vanaf 1965 geregeld belangrijke wedstrijden en veroverde de wereldbeker in 1967 en 1968. Zijn grootste triomfen vierde hij echter op de Olympische Winterspelen van Grenoble in 1968. Daar skiede hij op de slalom, reuzenslalom en de afdaling naar het goud.
    Na de Spelen ging hij over op de autosport, overigens zonder opzienbarende resultaten te behalen. Bij de Winterspelen van Albertville (1992) was hij mede-president van het organisatiecomité. In Frankrijk kreeg hij de onderscheiding van 'Commandeur de la Légion d'Honneur'.
     
  • Je zou het deze jongedame op de foto niet toegeven, maar zij ligt aan de basis van het hele 'Frankenstein'- gebeuren. Mary (Wollstonecraft) Shelley, geboren in Somers Town (nu een deel van Londen) op 30 augustus 1797, bracht haar eerste boek uit op twintigjarige leeftijd. De titel van het boek : Frankenstein. Deze Britse romanschrijfster, dochter van de filosoof William Godwin en de schrijfster Mary Wollstonecraft, ging met Percy B. Shelley in 1814 naar het continent en trouwde met hem na de zelfmoord van diens vrouw Harriet (december 1816). Na Shelleys dood (in 1822) keerde zij met haar zoontje terug naar Groot-Brittannië, waar zij de uitgave van zijn werk verzorgde en het van annotaties voorzag. Haar hoofdwerk is de roman Frankenstein or the modern Prometheus (1818), een zeer persoonlijke en nog altijd populaire bijdrage tot het genre van de griezelroman. Mary Shelley overleed in Londen op 1 februari 1851.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009