Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
31 mei

 
   
 • Prins Rainier Louis Henri Maxence Bertrand werd geboren op 31 mei 1923 in Monaco. Hij is de zoon van Charlotte de Grimaldi, die huwde met Pierre de Polignac, lid van een oud Frans adellijk geslacht. Deze Charlotte was de geëchte dochter uit de relatie van Lodewijk II van Grimaldi met Juliette Louvet. Zijn komaf is dus niet geheel langs de gebruikelijke lijnen verlopen; langs lijnen, die toch rightook bij koninklijke geslachten doorgaans wel gebruikelijk zijn.
  In 1918 was deze Lodewijk II al 48 jaar en nog ongehuwd. De Franse regering maakte zich ongerust, dat bij een voortijdig overlijden van de regerende vorst de troon wel eens in handen zou kunnen komen van een Duits geslacht, de hertogen van Urach. Dat wilde de Franse staat voorkomen en daarom drong zij de vader van Lodewijk, de regerende prins Albert I, een verdrag op waarin onder meer werd opgenomen dat, bij gebreke van erfgenamen, Monaco tot Frankrijk zou gaan behoren. Dat was de reden waarom Lodewijk zijn onwettige kind, Charlotte, adopteerde. Haar echtgenoot, de prins de Polignac, stemde er in toe af te zien van de rechten op zijn eigen titel en de naam en titels van zijn schoonvader aan te nemen. En zo werd de troon van Monaco voor de zoveelste keer voor de Grimaldi's gered.
  Uit het huwelijk van Charlotte en de prins de Polignac kwamen twee kinderen voort, prinses Antoinette en prins Rainier. Charlotte deed, al voordat haar regerende vader overleed, afstand van de troon van Monaco ten gunste van haar zoon en zo kwam prins Rainier, toen zijn grootvader Lodewijk II in 1949 stierf, als prins Rainier III op de troon van Monaco.
  Rainier III leerde de filmster Grace Patricia Kelly kennen tijdens opnamen in Monaco van de film 'To catch a thief' (Met een dief vangt men dieven). Grace Kelly werd geboren op 12 november 1929 in Philadelphia, Pennsylvania. Ze was de dochter van mensen, die carrière hadden weten te maken. Haar vader, John Brendan Kelly, was van metselaar opgeklommen tot miljonair. Haar moeder, Margaret Maier, was ooit fotomodel ....   lees verder op onze speciale pagina over Prins Rainier

   
 • Op 31 mei 1911 wordt het luxe passagiersschip de Titanic te water gelaten. "Op 10 april 1912 om twaalf uur 's middags verlaat de Titanic haar ligplaats in Southampton (Engeland) om aan haar eerste oceaanreis te beginnen, richting Amerika. Nadat de slepers de reus van de kade afgetrokken hebben, laat kapitein Smith ze losgooien en zet de telegraaf op "langzaam vooruit". Op eigen kracht begint de Titanic vaart te maken."
  Vier dagen later raakte dit door experten onzinkbaar gewaande Britse passagiersschip een ijsberg, ongeveer 153 km ten zuiden van Newfoundland, met het gekende gevolg.
  Het vergaan de de Titanic op haar eerste grote reis, wordt beschouwd als één van de grootste rampen in de geschiedenis van de scheepvaart. Van de meer dan 2.200 passagiers en bemanningsleden aan boord, overleefden ruim 1.500 mensen deze reis niet.      Lees alles hierover in onze special over
  de Titanic 
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009