Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
3 december

 
   
 • De Zuid-Afrikaanse hartchirurg Christiaan Barnard, werd geboren in Beaufort West, Zuid-Afrika, op 8 november 1922. Hij werd wereldberoemd toen hij op 3 december 1967 in het Groote Schuur Ziekenhuis in Kaapstad, als eerste een geslaagde harttransplantatie van mens op mens uitvoerde.
  De 57-jarige Louis Washkansky kreeg het hart van een verongelukte jonge vrouw; de man zou overigens 3 weken later aan longontsteking overlijden. Een tweede harttransplantatie, een maand later door hetzelfde team had meer succes: bij de 50-jarige tandarts Philip Blaiberg werd het hart van Clive Haupt ingeplant, een jonge man die overleden was aan een hersenbloeding. Blaiberg bleef nog 19 maanden na de operatie leven, maar overleed uiteindelijk wel aan de gevolgen van een chronisch afstotingsproces. Hierna was het hek van de dam: in het jaar 1968 werden er wereldwijd meer dan 100 harttransplantaties uitgevoerd. Daarna stond het aantal harttransplantaties echter door de korte gemiddelde overleving een tijdlang op een laag pitje, totdat door betere medicijnen het afstotingsprobleem beter kon worden beheersd.
  Van 1958 tot 1983 was Barnard chirurg aan het Groote Schuur ziekenhuis in Kaapstad en was hij directeur van de faculteit medicijnen van de universiteit. Daarna stichtte hij een kliniek op het Griekse eiland Kos. Hij overleed in Coral Bay, Cyprus, op 2 september 2001.
   
 • Jean-Luc Godard werd geboren op 3 december 1930 in Parijs en wordt beschouwd als één van de meest invloedrijke figuren van de Franse 'nouvelle vague' of 'new wave' cinema.
  Hij begon zijn filmcarrière als criticus, voornamelijk voor het na de Tweede Wereldoorlog opgerichte en nog steeds bestaande tijdschrift Cahiers du cinéma. Daar ontmoette een groep verwante schrijvers en aspirant-filmmakers elkaar die later de nouvelle vague is gaan heten.
  Godard was een verfrissende, brutale schrijver, die de hele heerlijke nieuwe wereld die hij leerde kennen in uitroeptekens opschreef. Zijn stukken bulkten van de namen en de verwijzingen (naar poëzie, beeldende kunst, theater) om de filmmakers die hij belangrijk vond (Hitchcock, Hawks, Renoir, Rossellini, Fuller) nog belangrijker te maken. Ze hoorden er echt bij, ze waren en maakten geschiedenis, en dat alles om de breuk die de Tweede Wereldoorlog had veroorzaakt te herstellen.
  Zoals hij schreef, speels, wijs, irritant, met kennis van zaken, arrogant, bezorgd, steeds in discussie met de wereld, zo ging hij als vanzelf films maken. En hij bleef journalistieke hulpmiddelen als tussenkoppen en onderschriften gebruiken. Film is taal voor Godard, maar niet alleen de geschreven, bewerende taal, maar ook de taal van geluid en van stilte, muziek, beeld en zwart, montage, continuïteit en discontinuïteit, mensen die praten als op straat en dan weer spreekbuis zijn voor een filosofisch betoog.
  Vanaf zijn eersteling, het in zwart-wit gedraaide A bout de souffle (1959), naar een idee van generatiegenoot François Truffaut en onder artistieke supervisie van Claude Chabrol, worden al die dingen zichtbaar waar Godard geschiedenis mee heeft gemaakt. De als een Franse James Dean kettingrokende Jean-Paul Belmondo praat als Philip Marlowe recht de camera in, heeft schijt aan de toeschouwer, schiet op de zon en daarna op een agent. Godard portretteerde de eerste moderne Franse desperado, levend tussen de oneliners, karrend over de route nationale, ouderwets de Amerikaanse krantenverkoopster en leerlingjournaliste Jean Seberg beminnend, met open armen zijn noodlot tegemoet.
  En zo gaat het nog ruim zestig filmische producties (televisie- en videowerk meegerekend) verder. Behalve Godard de vernieuwer, de uitvinder, zijn er ook nog Godard de schoolmeester, de maoïst, de wereldverbeteraar, de retorische pedante essayist, de dichter, de bescheiden beeldentovenaar.
   
 • Op 3 december 1836 verloren drie mensen het leven in Great Corby (Cumbria) bij het eerste fatale treinongeluk in de geschiedenis.
   
 • 3 december 1910: de Franse uitvinder George Claude kwam voor het eerst voor de dag met een 'neon verlichting', die hij had ontwikkeld. Dit gebeurde in de Motor Show van Parijs.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009