Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
3 februari

 
   
 • De Palestijnse politieke leider Jasir (Yasser) Arafat werd geboren op 24 augustus 1929 in Jeruzalem. Op 3 februari 1969 wordt hij aangesteld als leider van de Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO).
  Arafat studeerde elektrotechniek te CaÔro, waar hij als springstoffenexpert ondergronds deelnam aan de strijd tegen Engelsen en Fransen om het Suezkanaal (1956). De tweede Arabisch-IsraŽlische oorlog (1956) maakte hij mee als luitenant. Vervolgens vestigde hij zich als aannemer in Koeweit. Nadat hij in 1964 zijn bedrijf had verkocht, nam Arafat, ideologisch beÔnvloed door de opvattingen van de in 1961 overleden Frantz Fanon en in mindere mate door Mao Zedong en Che Guevara, de leiding op zich van de tot dan toe onbekende guerrillagroep al-Fatah, die hij in korte tijd wist uit te bouwen tot de machtigste Palestijnse guerrilla-eenheid.
  Al-Fatah nam geleidelijk de in 1964 opgerichte Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) over en op 3 februari 1969 werd Arafat voorzitter van een nieuw gekozen executief comitť van de inmiddels ook enkele andere organisaties overkoepelende PLO, waarna hij als min of meer officieel vertegenwoordiger van de Palestijnen een grote diplomatieke activiteit ontwikkelde, zowel binnen de Arabische wereld als daarbuiten. Op de Arabische topconferentie van oktober 1974 te Rabat werd Arafat vrijwel algemeen als leider van de Palestijnen erkend. In november 1974 verscheen hij als eerste woordvoerder van een bevrijdingsorganisatie in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.
  In de Libanese burgeroorlog steunde Arafat de linkse islamitische milities en poogde hij ook zijn eigen militaire machtsbasis uit te breiden. Hierdoor raakte hij niet alleen in conflict met IsraŽl en christelijke Libanese partijen, maar ook met SyriŽ. Arafat toonde zich een fel tegenstander van de Egyptisch-IsraŽlische vrede in 1979.
  Tijdens de IsraŽlische invasie in Libanon in 1982 bleven Arafat en de zijnen zich geruime tijd in West-Beiroet verdedigen. Na lange (indirecte) onderhandelingen bereikte de Amerikaanse bemiddelaar Philip Habib de aftocht van Arafat en zijn PLO-strijders uit Beiroet (1 september 1982). Ook omdat Arafat hierna meer toenadering tot de gematigde Arabische Staten (Egypte, JordaniŽ) ging zoeken, verscherpte zijn conflict met SyriŽ...     lees verder op onze speciale pagina over Jasir (Yasser) Arafat

   
 • De Amerikaanse popmuzikant (gitarist) en zanger Buddy Holly, in feite : Charles Hardin Holley, werd geboren in Lubbock, Texas op 7 september 1936 en overleed in een vliegtuigongeval op 3 februari 1959 in Minnesota.
  Aanvankelijk was hij actief in het country and western genre, maar onder invloed van Elvis Presley in 1955 stapte hij over naar de rock 'n roll.
  Met zijn begeleidingsgroep The Crickets scoorde hij klassiek geworden hits als That will be the day (1957), Oh boy, Peggy Sue en Rave on (1958) en groeide hij uit tot een tieneridool, in weerwil van zijn onopvallende uiterlijk, met onafscheidelijke grote bril, en zijn bescheiden maar karakteristiek hikkende stemgeluid. Ondanks zijn kortstondige carriŤre was zijn invloed op latere popmusici groot en zijn songs zijn door vele artiesten vertolkt. Hij kwam om bij een vliegtuigongeluk, samen met zijn collega's Ritchie Valens en The Big Bopper. Na zijn dood werd nog veel werk van hem uitgebracht.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009