Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
3 september

 
   
  • Slechts twee dagen nadat de Duitse troepen Polen binnenvielen, mengden Frankrijk en Engeland zich op 3 september 1939 in de tweede wereldoorlog, door de oorlog te verklaren aan Duitsland. In 1938 had Hitler Oostenrijk en delen van Tsjecho-Slowakije veroverd zonder dat Frankrijk en Engeland daar iets tegen deden. Daarom viel hij in 1939 ook Polen binnen. Groot-BrittaniŽ en Frankrijk verklaarden Duitsland nu de oorlog, waarna Duitse troepen in 1940 Frankrijk binnenvielen en de Engelse en Franse legers verpletterend versloegen. In mei 1940 werden Nederland en BelgiŽ tot overgave gedwongen.
     
  • Louis Henry Sullivan, pionier in de architectuur en het realiseren van de vroegere 'wolkenkrabbers', werd geboren in Boston op 3 september 1856. Deze Amerikaanse architect stichtte samen met Dankmar Adler een architectenbureau dat een belangrijke rol zou spelen in de Chicago School. In de jaren negentig hield hij zich voornamelijk bezig met het ontwerpen van hoge kantoorgebouwen. Wainwright Building te St. Louis (1890-1891) en Guaranty Building te Buffalo (1894-1895) vormen met hun ritmische proporties en logische decorering de fraaiste resultaten van zijn functionalistische denkbeelden. Sullivans neiging tot decoreren, die zich al in zijn eerste opmerkelijke bouwwerk had gemanifesteerd, het Auditorium Building in Chicago (1886-1889), waar hij namelijk in het interieur anticipeerde op de Jugendstil van Victor Horta, werd duidelijker in onder andere zijn Transportation Building (1893) en kwam vooral na 1900 sterker naar voren (bankgebouwen in Owatonna [Minn.], 1907-1908, en in Columbus [Wisc.], 1919). Sullivans bijdrage aan de ontwikkeling van de moderne architectuur ligt vooral in zijn staalskeletbouw in grote afmetingen, in welke techniek hij vele verbeteringen en verfijningen aanbracht. Zijn ideeŽn, neergelegd in diverse geschriften, zijn verder uitgewerkt door zijn beroemdste leerling, Frank Lloyd Wright. Sullivan overleed in Chicago op 14 april 1924.
     
  • De Britse staatsman Oliver Cromwell werd op 25 april 1599 geboren in Huntington. De loopbaan van Oliver Cromwell begon gestalte te krijgen tijdens de burgeroorlog van 1642. Cromwell behoorde tot de kleine landadel, ook wel gentry genoemd, en was puritein. Hij werd in 1629 lid van het Engelse parlement. Hij was in 1640 de aanvoerder van de parlementsruiterij en stelde de keurtroepen "Ironsides" samen, die een belangrijk aandeel hadden in de overwinning van Marstenmoor in 1644 en Naseby in 1645. De Schotten werden in 1648 verslagen bij Preston.
    Cromwell voerde na zijn overwinningen een zuivering van het parlement door, waarbij 40 Presbyterianen gevangen werden genomen. Bovendien was Oliver Cromwell het brein achter de gevangenneming en terechtstelling van koning Karel I. Oliver Cromwell nam de leiding van het land in handen door leider te worden van de Staatsraad. Hij regeerde bij dictatoriale volmachten. In 1653 liet hij zich door de Krijgsraad benoemen tot Lord-Protector. De handel en de industrie kregen krachtige impulsen. De buitenlandse politiek van Oliver Cromwell was zeer succesvol. De Nederlandse vloot werd tussen 1653 en 1654 enkele malen verslagen en hij wist ook het treffen met de Spaanse vloot (1657) in een overwinning om te zetten. De Engelse vloot was onoverwinnelijk in Cromwells tijd. In 1651 liet hij het parlement de "Acte van Navigatie" aannemen, waarmee de basis werd gelegd voor het latere imperialistische beleid van Engeland. Zelf wilde Oliver Cromwell geen koning worden, maar hij streefde er wel naar om zijn zoon tot opvolger te laten benoemen. Oliver Cromwell overleed op 3 september 1658 in Londen. Zijn zoon Richard werd na de dood van Cromwell in 1658 koning. Richard regeerde echter slechts kort. Hij deed in 1859 afstand van de troon en vluchtte naar Frankrijk.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009