Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
4 april

 
   
 • Op 4 april 1968 werd de Amerikaanse dominee en activist voor de rechten van de mens Martin Luther King junior neergeschoten op het balkon van zijn kamer. Hij overleed in het St. Joseph Hospital aan een schotwond in zijn nek.
  Martin Luther King Jr. werd geboren op 15 januari 1929. Hij heeft een zeer belangrijk rol gespeeld in de strijd voor gelijkberechtiging van de negers in de Verenigde Staten van Amerika. Vanaf het midden van de jaren vijftig tot zijn dood, maakte hij actief deel uit van de Burgerrechten Beweging.
  King werd geboren in Atlanta op 15 januari 1929. Op vijftienjarige leeftijd kon hij dankzij een beurs gaan studeren op het Morehouse College. Tijdens zijn theologische studie op het instituut Crozer, raakte hij bekend met de ideeŽn van Ghandi. Na Crozer bezocht King de universiteit van Boston, waar hij met name de relatie tussen de mens en god bestudeerde.
  In 1953 trouwde King met Coretta Scott. Het stel kreeg vier kinderen. Martin Luther King werd aangesteld als dominee bij de kerk van de Baptisten in Montgomery.
  In december 1955 weigerde een zwarte vrouw haar zitplaats in een bus beschikbaar te stellen aan een blanke passagier. Deze vrouw, Rosa Parks, werd gearresteerd omdat ze de segregatie-wet had overtreden. De zwarte politieke groeperingen riepen de burgers op om het openbaar vervoer uit protest te boycotten. Martin Luther King was de belangrijkste leider van deze protestacties. Hij groeide uit tot een nationaal bekende figuur.
  In februari 1959 ontmoette King
  Nehru, de minister-president van India. Het resultaat hiervan was dat Martin Luther King meer dan voorheen doordrongen was van de noodzaak van een geweldloze aanpak in zijn strijd tegen de blanke overheersing. In 1960 verhuisde King naar Atlanta waar hij samen met zijn vader voorganger werd in de "Ebenezer" baptistische kerk, maar hij besteedde meer tijd aan zijn werk voor de burgerrechten-beweging. In oktober 1960 werd hij in een broodjeszaak gearresteerd maar niet vervolgd. In plaats daarvan werd hij .........    lees verder op onze speciale pagina over
  Martin Luther King junior 
   
 • De Italiaanse klassieke muziekcomponist Giacomo Puccini werd geboren op 4 april 1858 in Lucca.
  Giacomo (Domenico Michele Secondo Maria) Puccini wiens vader, grootvader en overgrootvader kerkmusicus waren geweest, was achtereenvolgens koorknaap en organist; zijn allereerste composities waren orgelimprovisaties. Op zijn 18e jaar deed een opvoering van Verdi's Aida hem besluiten om operacomponist te worden. Gesteund door een beurs van koningin Margherita verwisselde hij in 1880 de muziekschool van Lucca voor het conservatorium van Milaan. Hier werd o.a. de operacomponist Ponchielli zijn leraar. Zijn conservatoriumperiode sloot hij af met een orkestwerk, het Capriccio sinfonico (1883). In 1884 werd door bemiddeling van o.a. de invloedrijke muziekuitgever Ricordi Puccini's eerste opera, Le vili , in de Scala te Milaan opgevoerd. In 1889 volgde Edgar. Veruit het belangrijkste werk uit zijn beginperiode is Manon Lescaut (1893). Aan deze opera werkte Puccini voor het eerst samen ......
    lees verder op onze speciale pagina over Giacomo Puccini
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009