Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
4 december

 
   
 • Francisco Franco Bhamonde werd geboren in de kustplaats El Ferrol in Galicia op 4 december 1892 en was een Spaans dictator van 1939 tot aan zijn dood in 1975. Hij werd geboren in een familie van beroepsmilitairen. Hij wilde eerst dienst nemen bij de marine, maar zag zich gedwongen tot het leger toe te treden. Als 14-jarige kwam hij bij de Militaire Academie van Toledo, waar hij drie jaar later afstudeerde als tweede luitenant.
  Franco nam vrijwillig dienst in de koloniale oorlog in Spaans Marokko. Hij maakte daar snel carričre als een punctuele en talentvolle officier die uitmuntte in het leiden van Marokkaanse troepen in Spaanse dienst. Hij stond bekend als een uitermate nuchtere en sobere persoonlijkheid. Hij maakte snel carričre als uitgesproken uitblinker en werd in 1920 de plaatsvervangend commandant van het Spaanse Vreemdelingenlegioen, en kreeg de algehele leiding in 1923. Hij huwde in dat jaar Carmen Polo. Hij onderwierp de Marokkaanse opstandelingen, werd brigadier-generaal en in 1928 rector van de Militaire Academie van Saragossa.
  Na de uitroeping der republiek in 1931 ging het slechter met Franco, die als monarchist bekend stond. Evenwel, als Generaal-Majoor sloeg hij de Asturische opstand neer tegen de regering in 1934, die door links werd geďnspireerd. In 1935 werd hij hoofd van de generale staf. In 1936 kwamen er nieuwe verkiezingen en werd de gematigde centrumregering vervangen door een ultra-linkse coalitie. Franco werd overgeplaatst naar de Canarische eilanden.
  In de nu ontstane politiek chaos werd de leider van de Phalange Espanola y las JONS, Jose Antonio Primo de Rivera, gearresteerd en zijn partij vervolgd. De vrijheid van meningsuiting en andere democratische vrijheden werden opgeheven in de vervolging van conservatieven en nationalisten. Spanje stevende af op het communisme.
  In 1936 brak de Spaanse burgeroorlog uit. Phalangisten, roepend om wraak om de in de gevangenis vermoorde Jose Antonio, monarchisten, de katholieke kerk en de conservatieve particularisten van de oppositionele tak der Spaanse koningsdynastie, de Carlisten, streden tegen de regenboogcoalitie van de republiek, communisten, trotskisten, marxisten, anarchisten en Baskische en Catalaanse nationalisten, vaak zeer conservatief, die slechts uit pragmatische redenen de kant van de linkse republiek kozen. Behalve de Rooms-Katholieke Kerk verklaarde ook de Islam de heilige oorlog tegen het marxistische bewind in Madrid. Franco kreeg de algehele leiding.
  Uit geheel de wereld, uit Duitsland, Italië en Ierland, kwamen vrijwilligers om de roden te bestrijden. In 1939 was de klus geklaard. Franco maakte zich klaar om in het voetspoor van de zegevierende Duitsers belangrijke gebiedswinsten te boeken voor Spanje. Toen het wat minder ging met Duitsland sinds 1943 werd de heersende Phalangistische Fascistische Nationaalsocialistische ideologie geleidelijk omgebogen naar een katholiek anti-communistisch monarchisme. Vanaf 1955 kregen de aanhangers van Opus Dei definitief de overhand in Spanje dat nu als makke vazalstaat van de VSA op weg was naar een status als NAVO en EU lid onder Juan Carlos.
  Toch bleef Franco ook in de periode 1955-1975 voor een belangrijk deel zijn eigen man, die altijd wel van twee walletjes at en inzake Latijns-Amerika en de wereld van de Islam toch niet altijd in de pas liep van de zionistisch en imperialistische VSA. Franco hield de traditie hoog van "Hispanidad", Spaans-Amerikaanse weerstand tegen de Gringo, de WASP Yankee, en had als altijd een goede verstandhouding met de Arabieren. Franco speelde uitbundig de Mediterraan-Arabische kaart, waarbij Spanje werd voorgesteld als broeder van de Berberse en Arabische islamvolken, indien dat geopolitiek zo uitkwam in periodes van conflict met de Amerikaanse bondgenoot. In belang van Spanje was Franco altijd zo glad als een aal.
  Al met al was Franco een conservatieve generaal, patriot en anti-communist, als katholiek ideoloog ingehaald door het Tweede Vaticaans Concilie. Geen Nationaal-Revolutionaire held zoals Jose Antonio Primo de Rivera.
   
 • Op 4 december 1877 vond Thomas Edison de fonograaf, of platenspeler uit. Thomas Alva Edison werd geboren in de Amerikaanse staat Ohio. Zijn moeder gaf hem het nodige basisonderricht, maar hij toonde weinig belangstelling voor serieuze studie. Hij was echter wel een geboren zakenman: op 12-jarige leeftijd had hij al jongens in dienst om hem te helpen bij het verbouwen en verkopen van groente. Hij raakte geďnteresseerd in telegrafie en bedacht en patenteerde kleine verbeteringen van het telegrafiesysteem. In 1875 startte Edison een bedrijfje in New Jersey. Een van de vele uitvindingen die hieruit voortvloeiden was de fonograaf of platenspeler. Het geluid werd via een stalen naald en een membraan vastgelegd op een cilinder met bladtin. Omdat Edison weinig belangstelling had voor muziek dacht hij dat het vooral in kantoren als dicteermachine dienst zou doen. Andere uitvindingen van Edison waren onder meer een van de eerste gloeilampen en een verbeterde telefoonmicrofoon.
   
 • Op 4 december 1945 traden de Verenigde Staten van Amerika toe tot de Verenigde Naties.
   
 • Op 4 december 1996 stelt General Motors de eerste elektrische auto voor, bestemd voor massaproductie.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009