Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
4 februari

 
   
 • De Amerikaanse luchtvaartpionier Charles Lindbergh werd geboren op 4 februari 1902.
  Hij was de eerste piloot die met een solovlucht de Atlantische Oceaan overstak zonder tussenlandingen. In de jaren twintig stond de luchtvaart nog in haar kinderschoenen en leek het onmogelijk om de Atlantische Oceaan in één keer per vliegtuig over te steken.
  Charles Lindbergh bewees met zijn solovlucht, dat het wel mogelijk was. Hij vertrok op 20 mei 1927 met zijn vliegtuig "Spirit of Saint Louis" uit New York en landde de volgende avond op het vliegveld Le Bourget bij Parijs. De vlucht van Charles Lindbergh had meer dan 33 uur geduurd en hij had een afstand afgelegd van bijna 6000 kilometer.
  Na de Eerste Wereldoorlog kocht Charles Lindbergh een vliegtuig waarmee hij als stuntpiloot zijn geld verdiende. Tussen 1924 en 1925 werkte hij op een opleidingsschool bij de luchtmacht. In 1926 werd hij pas officieel piloot en vloog op de route St. Louis - Chicago. In deze periode vond hij een aantal zakenmensen die bereid waren om de non-stop vlucht tussen de New York en Parijs te financieren. Met deze 25000 dollar kon hij de eendekker Spirit of St. Louis aanschaffen.
  Na de geslaagde recordpoging werd Lindbergh in New York als een grote held binnengehaald. Aan beide zijden van de oceaan was hij op slag beroemd geraakt. In mei 1929 trad hij in het huwelijk met Anne Morrow, de dochter van een ambassadeur. Anne Morrow vloog enkele jaren als zijn co-piloot en navigator op vluchten in binnen- en buitenland. Ook was Charles Lindbergh actief als technisch adviseur voor twee luchtvaartmaatschappijen ...   lees verder op onze speciale pagina over Charles Lindbergh 

   
 • Op 4 februari 1894 overleed de instrumentenmaker en uitvinder van de saxofoon Adolf Sax, op 79 jarige leeftijd.
  Zijn vader in de voetsporen tredend werd Antoine J. Adolphe Sax instrumentenbouwer en fabrikant. Hij verbeterde de fagot, klarinet timbalen en panfluit en ontwikkelde machinale aandrijving (op stoom) voor orgels.
  Zijn mooiste uitvinding de saxofoon, was resultante van de combinatie van het mondstuk van de klarinet en het mechanisme en de klepzetting van de hobo.
  Hij trachtte het instrument in Parijs aan de man te brengen waar hij door Berlioz aangemoedigd tussen 1858 en 1870 aan het conservatorium studeerde.
  Na zijn dood, geruïneerd en uitgeput door de strijd om erkenning van zijn octrooirechten, raakte de saxofoon in de vergetelheid. Het Parijse conservatorium hernam niet voor 1942 de saxofoonopleiding. Het was uiteindelijk de Jazz die zich aan de uitvinding van Adolf Sax toewijdde.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009