Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
7 december

 
   
 • De Amerikaanse schrijfster Willa Cather werd geboren op 7 december 1873 in Back Creek Valley. In haar romans keerde zij vaak terug naar het leven van de pioniers in de Amerikaanse staat Nebraska, het leven op het platteland en mensen die intens met muziek bezig zijn. Haar prachtige natuur-, sfeer- en karakterbeschrijvingen typeerden haar schrijfstijl. Bovendien ademen veel van haar werken een aansprekende meditatieve sfeer uit, gevoed door het leven in contact met de natuur of met de muziek.
  Veel van Cathers werken worden gekenmerkt door een zachte melancholie om de vergankelijkheid van het leven, zonder dat ze afglijdt naar somberheid. Willa Cather won de literaire Pulitzer Prijs voor haar boek 'One of ours'.
   
 • Om vijf minuten voor acht 's ochtends op 7 december 1941 vielen Japanse vliegtuigen, gelanceerd van vliegdekschepen onder leiding van Admiraal Nagumo, Pearl Harbor aan in één van de meest gedurfde aanvallen uit de geschiedenis. Vanaf dat moment was de Verenigde Staten definitief betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.
  De Amerikaanse militairen op de basis waren compleet verrast. De aanval vond plaats in twee golven, de eerste een paar minuten voor acht, de tweede ongeveer een uur later. Slechts 29 Japanse vliegtuigen keerden niet terug van de missie en de hele Japanse vloot kwam zonder beschadigingen weg.
  In minder dan twee uur was de basis op Pearl Harbor tot as gereduceerd, waren twee Amerikaanse slagschepen gezonken en zes anderen beschadigd, en was de rest van de vloot ofwel zwaar beschadigd ofwel vernietigd. De helft van de Amerikaanse luchtsterkte was vernietigd. Ruim 2400 Amerikanen verloren het leven terwijl de Japanse verliezen minimaal waren.
  Toch was de aanval geen onverdeeld succes, hoewel het aanvankelijk door beide zijden wel zo gezien werd. De meeste schepen die waren gezonken lagen in ondiep water en konden later gelicht, gerepareerd en gebruikt worden; de Amerikaanse vliegdekschepen waren op 7 december door ongelooflijk toeval niet aanwezig op de basis en kwamen helemaal zonder een schrammetje weg - een feit dat de Japanners uiteindelijk de overwinning zou kosten.
  Ook hadden de Amerikanen verzuimd de olie-opslagplaatsen voldoende te camoufleren, iets wat ironisch genoeg juist hun redding was: de Japanners geloofden eenvoudigweg niet dat de olie in hun zicht zou staan en gooiden niet één bom in de opslagplaatsen. Hoewel Admiraal Nagumo triomfantelijk terugkeerde naar Japan, had de aanval uiteindelijk maar één duidelijk effect: de Amerikaanse oorlogsmachine was wakker !
   
 • Op 7 december 1972 werd de Apollo 17, de zesde en laatste van de reeks Apollo vluchten met een landing op de maan als bedoeling, met succes gelanceerd vanuit Capê Canaveral in Florida.
   
 • 7 december 1924 is de geboortedatum van Dr Mario Soares, President van Portugal, die in ballingschap leefde gedurende de periode van dictatuur, maar terugkeerde in 1974. Hij werd in 1976 tot eerste minister verkozen en in 1986 tot President.
   
 • Op 7 december 1928 werd professor Noam (Avrom) Chomsky geboren, een Amerikaanse taalkundige en revolutionair in de studie van de taal. Hij werd ook bekend door zijn oppositie tegen de inmenging van Amerika in Vietnam.
   
 • Op 7 december 1982 kreeg de Amerikaanse ter dood veroordeelde gevangene Charles Brooks Jr, een dodelijke injectie toegediend. Het was de eerste persoon die op deze manier werd terechtgesteld in Amerika.
   
 • Op 7 december 1988 werd Armenië door mekaar geschud door een aardbeving, die niet alleen zorgde voor een ongelofelijke verwoesting, maar ook voor de dood van duizenden mensen.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009