Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
8 december

 
   
 • Tijdens een speciale meeting op 8 december 1987 in Washington, ondertekenden de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan (foto links) en de Russische leider MichaÔl Gorbatsjov het eerst verdrag, om het nucleaire wapenarsenaal van beide mogendheden te verminderen.
  Ronald Wilson Reagan (geboren op 6 februari 1911) is een Republikeins politicus uit de Verenigde Staten, oud-filmacteur en oud-gouverneur van de staat CaliforniŽ. Hij werd, als opvolger van de Democraat Jimmy Carter, de 40e President van de Verenigde Staten en diende twee ambtstermijnen uit, van 1981 - 1989. Hij werd vooral bekend als The Great Communicator. Deze bijnaam dankte hij aan zijn directe redevoeringen. Op 30 maart 1981 werd een aanslag op zijn leven gepleegd. Reagan werd voor de ingang van het Washingtonse Hilton Hotel neergeschoten door een student. Hij raakte zwaargewond en men vreesde voor zijn leven, maar hij herstelde weer. Momenteel (8 december 2003) ligt Reagan op sterven; hij kan niet meer praten en herkent niemand meer.
   
 • Op 8 december 1941 verklaarde Amerika de oorlog aan Japan, naar aanleiding van de Japanse aanval op Pearl Harbor, de dag voordien.
  Op 11 december reageerde Duitsland door op zijn beurt Amerika de oorlog te verklaren. Dit leidde onmiddellijk tot een gigantische activiteit in de VS, die op enorme schaal de oorlog begon voor te bereiden.
  De Amerikaanse productie van vliegtuigen schoot omhoog van 6.000 in 1940 tot 47.000 in 1942 en zelfs verder tot 100.000 tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945. De Amerikaanse industriŽle productie was eind 1942 al even groot als die van alle drie vijanden (Japan, Duitsland en ItaliŽ) en in 1944 wederom verdubbeld. Het Amerikaanse leger groeide snel uit tot meer dan 7 miljoen mannen en vrouwen in 1943.
  Japan ging na Pearl Harbor door met zijn aanvallen in AziŽ en veroverde snel Nederlands IndiŽ en de Filippijnen. Verder kwamen ze echter nooit: de geplande aanvallen op AustraliŽ, India en de VS kwamen nooit serieus van de grond. Al in mei 1942 moest Japan zijn eerste nederlaag incasseren, toen de invasievloot van Nieuw-Guinea teruggedreven werd door een Amerikaanse vloot.
  Begin juni van dat jaar vond al de definitieve omslag plaats, toen de Amerikanen met de bij Pearl Harbor ongeschonden weggekomen vliegdekschepen een overwinning bij Midway behaalde door maar liefst vier Japanse vliegdekschepen tot zinken te brengen. Vanaf dat moment had Amerika het overwicht in de Grote Oceaan en had Japan in feite de oorlog al verloren. Het was nog slechts een kwestie van tijd.
   
 • 8 december 1542 was de geboortedag van de koningin van Schotland, Queen Mary.
   
 • Op 8 december 1943 werd de Amerikaanse zanger en liedjesschrijver Jim Morrison geboren in Melbourne. Hij was de lead-zanger van de legendarische groep The Doors, met hits zoals "Break on Through to the Other Side" en "Light My Fire." Morrison overleed in 1971
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009