Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
8 februari

 
   
 • De Franse schrijver en pionier van de science fiction Jules Verne, werd geboren op 8 februari 1828 in het Franse Nantes.
  Jules Verne was het oudste kind van Pierre en Sophie Verne. Hij trouwde met Honorine de Viane, een weduwe die reeds twee dochters had. In 1861 kregen ze een zoon, Michel Jean Pierre Verne.
  Zijn book Cinq semaines en ballon (Vijf weken in een ballon) betekende in 1863 zijn doorbraak, en werd in verschillende talen gepubliceerd. Vanaf dat moment ging er bijna geen jaar meer voorbij zonder dat een boek van hem werd gepubliceerd.
  Verne is vooral bekend als de schrijver die "de toekomst voorspelde". Hij beschreef in zijn boeken veel zaken die destijds als fantasie werden beschouwd, maar later in een indrukwekkend aantal gevallen werkelijkheid werden. Hij voorzag een reis naar de maan die iets meer dan 100 jaar later voor het eerst gerealiseerd werd tijdens ruimtevlucht Apollo 11; hij voorzag de lange-afstandsreizen in luchtballonnen; hij voorzag de tochten van onderzeeboten onder het poolijs, enzovoort.
  Zijn gave om deze voorspellingen te doen berustten echter niet alleen op fantasie. Hij was zeer intelligent, was zeer goed op de hoogte van de technische ontwikkelingen van zijn tijd, deed degelijk onderzoek en paste wetenschappelijke logica toe. Jules Verne overleed op 24 maart 1905 in Amiens.
   
 • Op 8 februari 1959 nam Charles de Gaulle, de eerste verkozen president van de nieuw gevormde vijfde republiek van Frankrijk, officieel zijn ambt op. De Franse generaal en president Charles A.J.M. de Gaulle werd geboren op 22 november 1890 in Rijsel.
  Tijdens zijn jeugd was Charles reeds een overtuigd nationalist.
  De Gaulle kreeg zijn militaire opleiding aan de officiersschool in Saint-Cyr. Tijdens de Eerste Wereldoorlog nam Charles de Gaulle deel aan de gevechten bij Verdun. De Gaulle werd zwaargewond en werd krijgsgevangen gemaakt door de Duitsers. In de jaren dertig voerde Charles de Gaulle een pleidooi voor mechanisatie van het leger. Zijn ideeŽn vonden echter weinig weerklank.
  Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd Charles de Gaulle bevorderd tot brigade-generaal. Na de capitulatie van Frankrijk slaagde De Gaulle er in om Londen te bereiken.
  Charles de Gaulle werd voor het eerst bekend toen hij na de nederlaag van zijn land tegen de Duitsers geheel Frankrijk opriep tot verzet. Op 18 juni 1940 sprak hij in een radio-uitzending de historische woorden: "Frankrijk heeft een slag verloren, niet de oorlog".
  In Engeland werd Charles de Gaulle leider van het leger van de Vrije Fransen. In 1943 werd Charles de Gaulle in Algiers voorzitter van het Comitť van de Nationale Bevrijding.
  Op 14 juni 1944 keerde Charles de Gaulle terug naar het gedeeltelijk bevrijde Frankrijk. In augustus 1944 maakte hij aan het hoofd van de Franse troepen een triomfantelijke intocht in Parijs. Hij werd als held binnengehaald en nam de leiding van de voorlopige regering op zich.
  In 1946 trad hij af, nadat de wetgevende vergadering niet bereid bleek zijn bestuurshervormingen te steunen.
  In mei 1958 kwam Charles de Gaulle opnieuw aan de regering. Onder zijn leiding werd een nieuwe grondwet opgesteld, waarin de president meer bevoegdheden kreeg.
  In december 1958 werd Charles de Gaulle tot president van Frankrijk gekozen. In 1965 kon hij door een nipte verkiezingsoverwinning aan een tweede termijn van zeven jaar beginnen. Door zijn persoonlijke politiek bracht hij grote onrust teweeg in internationale lichamen als de NAVO en de EEG. Charles de Gaulle droomde van een machtig Frankrijk in het centrum van de Europese macht en kwam regelmatig in conflict met de Verenigde Staten, Duitsland en Engeland.
  In 1969 legde hij zijn ambt neer na een referendum. Een jaar later overleed De Gaulle in Colombey-les-Deux-…glises.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009