header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Drievingerige luiaard

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

Er bestaan 5 soorten luiaards, waarvan 3 'drievingerige' en 2 'tweevingerige'. De drievingerige luiaard wordt ook wel genoemd. Net als andere luiaards brengen ze bijna hun hele leven ondersteboven hangend in de bomen door. Aan hun poten hebben ze enorm sterke haakvormige klauwen, drie aan elke voor- en achterpoot, waarmee ze eindeloos kunnen blijven hangen. Een roofdier dat er in slaagt om een luiaard te vinden, kan ontdekken dat een luiaard zijn machtige haakhand ook snel kan uithalen en flinke verwondingen kan veroorzaken.

Leefgebied
De drievingerige luiaard of Bradypus tridactylus komt voor in centraal en Zuid-Amerika.

Jongen
Een luiaard werpt maar één jong. Dit jong wordt goed ontwikkelt geboren. Het heeft dan al een dikke vacht en krachtige klauwen en tenen. Daarmee gaat hij meteen aan de hals van zijn moeder hangen die hem overal mee naar toe neemt. De draagtijd bedraagt 6 maanden.

Leven in de bomen
De drievingerige luiaard leeft heel zijn leven in de bomen. Daar door heeft de luiaard wat aanpassingen ondergaan. Zo zijn de haren op zijn rug zo gegroeid dat water gelijk van zijn vacht afglijdt. Ook heeft hij krachtige lange klauwen en tenen met haakvormige nagels. Hij heeft de mogelijkheid om zijn kop 180 graden te draaien. Zijn staart is maar 6 tot 7 cm lang of korter. Door de ze aanpassingen kan hij nauwelijks lopen en moet hij kruipen. Wel kunnen ze goed zwemmen. Ze bewegen zich langzaam voort in de bomen. Dit doet hij om niet op te vallen voor grote roofvogels. Ook is hij goed gecamoufleerd. Ze hoeven nooit uit de bomen, want ze worden immers tussen het voedsel geboren.

Kenmerken
Lengte: 45 - 50 cm
Gewicht: 2 - 5 kg
Leeftijd: 40 jaar
Voedsel: bladeren, knoppen, twijgen
Verspreiding: Centraal en Zuid-Amerika

 

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009