header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Wolapen

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

Wolapen  : apen met vijf handen

Wolapen kunnen zich uiteraard niet beschermen tegen de vernietiging van het tropisch regenwoud. Door landbouw, door houtkap en door autowegen blijft er iedere dag minder regenwoud over. De wolapen kunnen daar niets tegen doen. Daar moeten wij wat aan doen !

Een slimme staart
Wolapen leven in het Amazonegebied van Zuid-Amerika. Het zijn 'grijpstaartapen'. Hun sterke staart gebruiken ze als extra hand. Ze kunnen er van alles mee vastgrijpen en ze hangen er gerust met hun hele lichaamsgewicht aan.
De punt van de staart is aan de onderkant niet behaard. Hiermee kunnen wolapen net zo goed voelen als wij met onze vingertoppen. Omdat de wolaap zijn voeten net zo gebruikt als zijn handen, heeft hij eigenlijk vijf handen! Zo hebben ze, hangend aan hun staart, beide handen en beide voeten vrij om vruchten te plukken, of bijvoorbeeld een potje te stoeien met een andere wolaap.Er zijn nog meer soorten apen met een grijpstaart, zoals de slingeraap en de brulaap. Als je een aap met een grijpstaart ziet, dan weet je gelijk dat hij uit Zuid Amerika komt. Alleen daar leven grijpstaartapen.

Kleine grijpertjes
Als een vrouwtje ongeveer zes jaar is kan zij zwanger wor-den. Na een draagtijd van zeven maanden wordt één jong geboren, van ongeveer 500 gram. Het grijpt zich met zijn handjes en voetjes al direkt stevig vast aan de vacht van zijn moeder, onder haar buik. Maar zijn staartje is nog niet erg sterk. Dat kan hij nog niet gebruiken. Lopen en klimmen kan hij ook nog niet.

Middenmaatje
Een volwassen wolaap is, als hij rechtop staat 70 cm lang. Ongeveer zo hoog als een tafel. Het mannetje is iets groter dan het vrouwtje en weegt daardoor wat meer: hij is ongeveer 9 kilo zwaar, zij maar 6 kilo. Ook de kaken en hoektanden zijn bij de volwassen mannetjes indrukwekkender dan bij de vrouwtjes.

Hoog, droog en lekker
Wolapen leven hoog in de bomen. Ze komen liever niet op de grond, want daar leven de meeste gevaarlijke roofdieren. Bovendien vinden ze hun voedsel in de bomen: allerlei soorten vruch-ten, noten, bladeren en insekten.
Een groep wolapen scharrelt overal voedsel bij elkaar; rijpe vruchten hier, lekkere noten daar, enzovoorts. Elke groep heeft daarom een groot leefgebied, een territorium.

De groepen bestaan uit 12 tot 25 dieren; mannetjes, vrouwtjes en jongen bij elkaar. Elk jong weet precies wie zijn moeder is, maar niet wie van de mannetjes de vader is.

Moederskindje
Na een paar weken gaat de baby op de rug van zijn moeder zitten. Dan krult hij zijn staart om de staart van zijn moeder. Pas na een half jaar begint hij de omgeving op eigen houtje te verken-nen. Hij wordt steeds 'brutaler' en leert spelenderwijs de regels van de groep. Maar als er iets aan de hand is, vlucht hij meteen weer naar zijn moeder. De mannetjes bemoeien zich meestal weinig met de opvoeding.

Wie is de baas?
De mannetjes beschermen alle vrouwtjes en jongen van de groep als er gevaar dreigt. Eén van de mannen is de baas van de hele groep: als twee dieren ruzie hebben komt hij tussenbeide. De leider wil niet dat er gewonden vallen bij een ruzie of vechtpartij, want de hele groep moet gezond blijven. Bovendien verraadt de herrie van ruziënde apen aan vijanden waar de groep zit.

Klank en geur
Wolapen hebben een eigen taal, met gebaren en allerlei geluiden. Zo laten ze elkaar bijvoorbeeld weten waar ze zijn, want in het dichte gebladerte van het woud verlies je elkaar gemakkelijk uit het oog.

Wolapenmannetjes hebben ook een andere manier om te praten. Ze hebben klieren op hun borst die geurstof maken. Als een mannetje met zijn handen over zijn borst wrijft, komt de geur-stof vrij. Ook wrijft hij met zijn borst tegen bomen en takken, zodat daar geurstof opkomt. Op die plek lijkt het dan voor indringers alsof er een bordje hangt waarop staat: 'Kom niet verder! In dit gebied wonen wij al!'

Kwetsbaar
Roofdieren, zoals de poema en de arend, jagen op wolapen. Maar de vele ogen in een wol-apen-groep houden de omgeving goed in de gaten. Bij een alarmkreet van één wolaap is direkt de hele groep gewaarschuwd. De mannetjes weten dan precies wat ze moeten doen om de groep te beschermen.

Het wolaapje drinkt ongeveer twee jaar bij zijn moeder; meestal totdat er een broertje of zusje komt.
Wolapen kunnen wel 35 jaar oud worden.

Mensen

Fase

Wolapen

9 maanden zwangerschap 7 maanden
0 - 1 jaar babytijd 0 - 3 maanden
1 - 5 jaar Kleuter/peutertijd 3 mnd - 1 jaar
6 - 11 jaar Kindertijd 1 - 2½ jaar
12 - 20 jaar Tieners / pubers 2½ - 7 jaar
21 - 70 jaar Volwassen 7 - 27 jaar
70 jaar en ouder Bejaard 28 jaar en ouder
 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009