header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Dwergzijde aapje

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 
Kleinste aap

De naam dwergoeistiti of dwergzijde-aapje is toepasselijk. De kop-romplengte 17,5 cm en een staatje van bijna 20 cm. Ze wegen slechts 120 tot 190 gram. Hij komt voor in het noorden van het Amazone gebied: Colombia, Peru, Ecuador, Noord Bolivia en BraziliŽ. Hij heeft een voorkeur voor ondergelopen bossen en bosranden, daar groeien de bomen die gom produceren.
 

Gom-etende apen

De dwerg-oestiti is samen met de 7 grotere zijdeaapjes gespecialiseerde gom-eters. Dankzij deze ongewone voeding overleven zij perioden van weinig vruchten. Gom (hars) en sappen komen naar buiten op plaatsen waar de boom beschadigd is, vaak door insecten die zich in het hout boren. De hoeveelheid gom die uit een boom stroomt is klein, de dieren besteden maar enkele minuten om de druppels op te likken..

Speciaal dieet, speciaal gebit

Maar de aapjes kunnen ook zelf gaten knagen in stammen: de snijtanden zijn groot, met nauwelijks uitstekende hoektanden. De onderste snijtanden zijn niet geglazuurd, terwijl het glazuur aan de buitenzijde juist erg dik is: hierdoor ontstaat een beitel-vorm. Hun bovenste snijtanden zetten ze in de schors vast en trekken een sleuf omhoog met de beitelvormige onderste snijtanden.

Leeft in kleine familie groepjes

De dwergoestitie leeft in familiegroepjes van 10 tot 15 dieren. Deze bestaan uit de ouderdieren met 3 of generaties kinderen. De groepen verdedigen gezamenlijk territoria van 0,1 tot 0,3 hectare. De grootte van het territorium hangt af van de beschikbaarheid en de verspreiding van het voedsel en van plekken met secundaire begroeiing.

Zorgzame vaders

Het vrouwtje krijgt altijd een tweeling. Het mannetje draagt de kinderen vanaf de geboorte op de rug. De jongen worden alleen als ze melk moeten drinken bij de moeder gebracht.

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009