header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Nachtapen

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

Nachtapen, de onderfamilie Aotinae van de familie Grijpstaartapen, met slechts één soort: de nachtaap, uilaap of doeroecoeli (Aotus trivirgatus), de enige vertegenwoordiger van de nachtdieren onder de Apen. In verschillende populaties blijken de aantallen chromosomen niet gelijk te zijn, reden waarom sommige auteurs tot 9 soorten nachtapen onderscheiden. Nachtapen zijn bewoners van het tropische bos in Midden- en Zuid-Amerika. Het zijn vrij kleine aapjes (24–48 cm met een staart van 22–40 cm, gewicht 780–1250 g) met een wollige vacht die bruinig van kleur is; de ronde kop heeft een masker van witte plekken rond de grote ogen. De staart heeft geen grijpfunctie. De doeroecoeli leeft in de bomen in families, meestal slechts bestaand uit een echtpaar met een jong; overdag slapen de dieren in holle bomen. Deze families bewonen slechts kleine territoria. Het enige jong (draagtijd 133 dagen) wordt aanvankelijk aan de buik en later op de rug van het moederdier meegedragen. Maximale levensduur 12 jaar. De dieren die in Zuid-Afrika nagapies genoemd worden, zijn Galago's (halfapen).
 

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009