header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De aardmuis

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 
De aardmuis leeft in vochtige terreinen, zoals moerassen, bosranden, vochtige heide, begroeid braakland, jonge bosaanplant en hoog grasland. Aardmuizen zijn de hele dag actief, lopen snel en zwemmen goed. Ze eten voornamelijk plantaardig voedsel zoals grassen, vruchten, zaden en bast. Soms staan wormen, insecten, spinnen of larven op het menu. Af en toe leggen aardmuizen voedselvoorraden aan.

Van de Nederlandse waddeneilanden is de soort gesignaleerd op Ameland (1985) en Texel (1985). In net aangeplante bossen kan omvangrijke schade ontstaan door vraat aan de bast van jonge bomen.

Aardmuizen leven in dezelfde soort habitat als noordse woelmuizen. Hierbij wordt de noordse woelmuis meestal weggeconcurreerd (tenzij er sprake is van een habitat met veel dynamiek, bijvoorbeeld overstromingen).

De aardmuis heeft een lichaamslengte van 9,5- 13,5 cm en een staartlengte van 2,7- 4,7 cm. Het gewicht is 16 tot 55 gram. De vacht van de aardmuis maakt een ruigere en langharigere indruk dan die van de veldmuis en heeft donkere punten. De rugzijde is grijs- tot donker kastanjebruin, de buikzijde (crème)grijs.

Namen:


Ned: aardmuis
Eng: field vole (short-tailed (field) vole)
Fra: le campagnol agreste
Dui: die Erdmaus
Lat: Microtus agrestis
 

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009