header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Aardvarkens

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 
Aardvarkens of Buistandigen, de orde Tubulidentata van primitieve hoefdieren (superorde Oerhoefdieren), met slechts één familie, de Orycteropodidae, in Afrika bezuiden de Sahara buiten de woudzone, met maar één nog levende soort, het aardvarken (Orycteropus afer), 1,00–1,30 m lang, met een staart van 45–63 cm en 40–65 kg zwaar.

Aardvarkens hebben een plomp, weinig behaard lichaam met sterk gebogen rug; de kop is lang en spits met ronde snuit en lange, grote oorschelpen. Het onvolkomen gebit telt in elke kaakhelft 4–5 buisvormige kiezen zonder glazuur, die van onderen voortdurend aangroeien, maar aan de bovenkant even snel afslijten. Het zijn eenzelvige nachtdieren. Hun voedsel bestaat vnl. uit termieten en mieren, die met de lange, dunne en kleverige tong opgelikt worden. Met hun zeer krachtige klauwen kunnen zij niet alleen de termietennesten snel openbreken, maar zich ook in korte tijd zelfs in harde grond ingraven. Na een draagtijd van ca. 7 maanden wordt één jong geboren; maximale leeftijd ongeveer 10 jaar.
Het aardvarken is het enige lid van zijn groep (de tubulidentata) en is een merkwaardige, uiterst vernuftige termieteneter. Er zijn weinig fossielen gevonden, maar uit het Mioceen zijn fossielen voorhanden die aangeven dat er toen drie of vier verschillende soorten bestonden. Toen Afrika samenkwam met Europa, verlieten enkele aardvarkens Afrika en zetten koers richting Europa en Azië. Nu is er nog maar één soort over en uit DNA-onderzoek is gebleken dat deze deel uitmaakt van de Afrotheria; misschien dat de vondst van meer fossielen zijn afkomst verder kan ophelderen.
 

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009