header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De aardwolf

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

Aardwolf : het tot de Hyena's behorend roofdier Proteles cristatus uit het zuiden en oosten van Afrika. De pels is bleekgeel met zwarte strepen op de flanken en lange geel-en-zwarte rugmanen, die opgezet kunnen worden. Met zijn 85105 cm lengte is de aardwolf de kleinste van de hyena's. Hij onderscheidt zich voorts door een gereduceerd gebit aangepast aan kleine prooidieren, vnl. mieren en termieten, die 's nachts met behulp van gehoor (en reuk) in open terrein opgespoord worden. Hij is een echte graver, die de dag doorbrengt in een diep, sterk vertakt hol. Per keer worden 24 jongen geboren na een draagtijd van ruim twee maanden; maximale leeftijd 13 jaar.
De aardwolf leidt een sober leven en lijkt op een kleine hyena, hoewel hij niet tot de echte hyena`s behoort. Hij voedt zich voornamelijk met termieten, die hij met zijn lange, kleverige tong oplikt. De aardwolf is een schuw en solitair levend nachtdier. Overdag slaapt hij in een hol dat hij van aardvarkens, stekelvarkens of springhazen heeft overgenomen en vergroot. In de schemering komt hij naar buiten en gaat op zoek naar insekten.

Voedsel en jacht
In tegenstelling tot de aasetende hyena`s, voeden aardwolven zich bijna uitsluitend met insekten.Hoogst zelden eten ze ook kleine zoogdieren of vogels.
Wel snuffelt een aardwolf soms aan dierenkadavers, maar dat is om naar larven of aaskevers te zoeken. Aardwolven zijn voor hun voedsel bijna uitsluitend aangewezen op termieten.
Wat betreft hun levenswijze en verspreidingsgebied zijn ze dan ook aan deze insekten aangepast.
De aardwolf jaagt `s nachts, want termieten verlaten ook `s nachts hun nesten op zoek naar voedsel. De aardwolf is zo intelligent dat hij zich de plaatsen van verschillende nesten kan herinneren. Maar hij spoort termieten ook op aan de hand van het geluid dat ze maken bij het lopen over de harde bodem. Als een aardwolf een termietenheuvel heeft opgegraven of een spoor heeft gevonden, likt hij de insekten met zijn lange kleverige tong op, maar laat genoeg insekten over voor een volgend maaltje. Aangezien termietennesten meestal erg verspreid en ver uit elkaar liggen, gaat de aardwolf in zijn eentje op jacht.

Belangrijke kenmerken
AFMETINGEN:
schofthoogte:40-50 cm.
kop-romp-lengte:60-80 cm.
staart:20-30 cm.
gewicht:8-12 kg.
VOORTPLANTING:
geslachtsrijp:1, 5 jaar
paartijd:verschillend
draagtijd:gemiddeld 90 dagen
aantal jongen:meestal 2-3
LEEFWIJZE:
gedrag:leeft in holen, is `s nachts actief en is territoriaal
voedsel:termieten en larven van andere insekten
levensverwachting:tot 15 jaar in gevangenschap
De aardwolf leeft in Zuid en Oost Afrika

Wist u dit ?
►  Een aardwolf kan in 1 nacht 200 000 termieten opeten.
► De wetenschappelijke benaming van deze soort, cristatus(crista betekend vederos in het    latijn)slaat op de opvallende manen van de aardwolf.
► De aardwolf kan door ouderdom een deel van zijn tanden verliezen.Toch is dat niet zo erg, omdat hij bij het eten van de zachte insekten nauwelijks zijn gebit gebruikt.
► De aardwolf markeert zijn territorium met een kwalijk riekende substantie uit zijn    anaalklieren.Het is mogelijk dat deze naar muskus riekende stof ook vijanden verdrijft.

 

 
   

footer zoogdieren

copyright WorldwideBase 2005-2009