header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Addax of Menses antilope

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

addax of Mendes-antilope, de diersoort Addax nasomaculatus, een geelgrijze, vrij plompe spiesbokantilope uit de groep paardantilopen, van de familie Holhoornigen. De addax is 1, 2-1,3 m lang tot aan de staart van 25-35 cm. De dieren hebben een zwart voorhoofd en vrij lange (55-110 cm), lichtelijk schroefvormig gewonden horens; 's winters zijn zij grijzer met lange bruine haren op nek en schouders.

De kop wordt naar voren gebogen gedragen. De addax bewoont de woestijnen van Noord-Afrika, van Egypte tot Mauritanië en West-Sahara. De brede hoeven (zie hoef) verhinderen het wegzakken in het zand. Met de voorpoten maken zij kuilen in de bodem als ligplaatsen, waarin zij enigszins beschermd zijn tegen de woestijnwind. De addax, van oudsher door de Arabieren zeer begeerd jachtwild, wordt ernstig in zijn bestaan bedreigd, o.m. door overbejaging met gemotoriseerde voertuigen en door onvoldoende bescherming. Fokkerij in dierentuinen kan de soort redden. De draagtijd is 8,5-9 maanden; één jong per worp; levensduur tot 20 jaar.
 

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009