header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De Alpenmarmot

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 
De marmot is een knaagdier en hij behoort tot de grondeekhoorns. De marmot heeft een gedrongen lichaam en leeft in holen in de grond.

De Alpenmarmot, die nu ook in het Zwarte Woud voorkomt, wordt ongeveer 65 cm lang (de staart is 13 cm lang) en 18 cm hoog. Afhankelijk van het jaargetijde weegt hij tussen de 2 tot 3,5 kilo (in het voorjaar) en 3,5 tot 5,5 kilo (in de herfst). Het vel is zeer dicht en bestaat uit kort wolhaar en langer bovenhaar. Het dier heeft zwarte ogen en klauwen. Zijn voortanden zijn bruingeel.
De Alpenmarmot houdt van zon en graaft holen. Voor de zomer bouwt hij kleine eenvoudige holen. Hij bouwt ook holen die dieper gelegen zijn: die zijn bestemd voor de lange winterslaap. Deze grotere holen zijn met hooi en gras bekleed en ze bieden plaats aan hele families. Behalve woonvertrekken zijn er ook kleine ruimtes voor hun uitwerpselen gereserveerd. Tussendoor verlaat de marmot steeds opnieuw het hol om zijn vel te schudden en zo de losse aarde kwijt te raken. 's Zomers liggen de holen net onder de sneeuwgrens, 's winters trekt het dier dalwaarts.

Als de ochtend aanbreekt kijken de marmotten voorzichtig naar buiten. Ze wagen zich een stukje naar buiten en beginnen direct in hoog tempo gras en kruiden te eten. Als ze een geluid horen laten ze een diepe en luide fluittoon horen om alle andere marmotten te waarschuwen. Alle marmotten verdwijnen dan weer bliksemsnel in hun hol. Hierdoor vormen ze voor jagers een lastige prooi. In de herfst eten de marmotten zich vol zodat ze een voorraad hebben als ze aan hun ongeveer 8 maanden durende winterslaap beginnen.

Voor die tijd slepen ze stapels oude planten in hun hol, om ervoor te zorgen dat het daar dan in de winter lekker warm is. Wanneer de winter aanbreekt gaan de dieren tegen elkaar aanliggen en vallen ze in een winterslaap. Daarbij treedt een sterke daling op van de hartsslag en de ademhalingsfrequentie. De lichaamstemperatuur past zich aan de omgeving aan. Als het veel kouder wordt stijgt de hartslag en halen ze sneller adem zodat ze niet het gevaar lopen te bevriezen. Zo vet en welgevoed als de marmotten hun winterslaap ingaan zo uitgeteerd en vermagerd worden ze weer wakker. Omdat de vetreserves niet altijd voldoende blijken te zijn sterven er toch nog veel. Met name jonge dieren overleven de winterslaap niet altijd. In het voorjaar moeten ze vaak hele afstanden afleggen om weer het eerste gras te vinden. Marmotten hebben scherpe tanden waarmee ze snel stukken van een plant kunnen afbijten. Daarbij gaan ze op hun achterpoten staan en houden ze de plant vast met hun voorpoten, hierdoor kunnen ze er gemakkelijk stukken afbijten. Ze drinken maar zelden water en als ze water drinken, drinken ze direct een grote hoeveelheid. Als de marmot graaft maakt hij met één van zijn voorpoten het zand los. Wanneer er een hoopje is ontstaan schuift hij dit met de achterpoten uit het hol. Grotere stenen worden met de tanden losgemaakt.

► Tegen de paringstijd in het voorjaar bouwt het vrouwtje met grassen een zacht hoekje in het hol en blijft daar na de paring. Na ongeveer vijf weken worden 1-7 blinde en naakte jongen geboren. Al na enkele dagen krijgen ze hun eerste vel dat zeer donker is. De jongen gaan na ongeveer 40 dagen voor het eerst de vrije natuur in. Dan gaan ze ook meteen op zoek naar vast voedsel. Aan het eind van de zomer hebben ze dezelfde kleur als hun ouders. Hun uiteindelijke grootte bereiken ze pas in het tweede jaar.
 

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009