header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De Afrikaanse elandantilope

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

Taurotragus oryx

De Afrikaanse elandantilope is de grootste antilopesoort en heeft een schouderhoogte van ongeveer 1,80 m. Het vlees van het dier is erg populair en de populatie is dan ook sterk afgenomen door de jacht. Het dier kwam ooit algemeen voor in bosachtige gebieden en grasvlakten in het zuiden, midden en oosten van Afrika, maar tegenwoordig vrijwel uitsluitend op fokkerijen en in natuurreservaten.

Hoewel hij qua uiterlijk aan een os doet denken, is hij in staat sprongen van 2 meter hoogte te maken. De eland komt voor in Zuid Afrika en in Tanzania. Hij heeft zich aangepast aan het droge land. Hij leeft in kudden, is zeer schichtig maar laat zich gemakkelijk temmen. Op zijn zoektocht naar voedsel legt hij grote afstanden af. De vrouwtjes bestrijken vaak een gebied tot 1.500 km2 in kudden tot zo’n 200 dieren.

Opvallend is het “klikkende”geluid dat de stier maakt met de gewrichten van zijn voorpoten om zo zijn komst van verre aan te kondigen.

De hoorns vertonen een solide schroef, zowel bij de mannetjes als ook bij de vrouwtjes. Deze laatste hebben overigens de langste hoorns.
 

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009