header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Aziatische olifant

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 
De Indische of Aziatische olifant behoort naast de Afrikaanse olifant tot de familie van de slurfdieren. Hij wordt 5,5 tot 6 meter lang en ongeveer 3 meter hoog. Hij heeft een gewicht van om en nabij de 5000 kilo.  De Indische olifant leeft in India, Zuidoost-AziŽ, Sumatra en Sri Lanka. Op de grassteppes en in de bossen voedt hij zich met gras, bladeren en andere plantendelen. Vergeleken met de Afrikaanse olifant heeft de Indische olifant kleinere oorschelpen en kleinere slagtanden. De vrouwtjes zijn kleiner dan de mannetjes en bij hen zijn de slagtanden alleen in aanleg aanwezig. Na een draagtijd van 21 maanden brengt de olifantenkoe een jong ter wereld. Het jong wordt meer dan twee jaar gezoogd en blijft ook daarna nog lang bij de moeder.


► De olifanten scheiden tijdens de paartijd een sterk ruikende vloeistof af uit klieren die zich aan de zijkant van het lichaam bevinden.

► Gedurende deze tijd zijn de dieren onberekenbaar en aggressief.

► Een kudde olifanten bestaat uit een oude olifantenkoe, die de leiding heeft, meerdere vrouwtjes en hun jongen en een ouder mannetje. In de nabijheid van de kudde leven nog meer olifantenstieren.
 

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009