header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De Baardrob    
(Erignathus barbatus)

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

Verspreiding en Habitat:
De baardrob heeft een circumpolaire distributie, dit houdt in dat hij in het hele arctische (en subarctische) gebied voorkomt. In de zomer is de baardrob algemeen op en rond Spitsbergen. De baardrob heeft in de zomer de voorkeur voor ondiep water waarin ijsschotsen aanwezig zijn. Ook ze rond het pakijs, zolang er voldoende open water aanwezig is. Baardrobben zijn in staat ademopeningen te maken door met hun hoofd door dun ijs te breken.


Baardrob (let op de snorharen!)

Algemeen:
De baardrob is één van de grootste zeehonden soorten van het Noordelijk halfrond. De baardrob heeft zijn naam te danken aan zijn indrukwekkende snorharen. De baardrob heeft een groot lichaam met een kleine ronde kop. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes kunnen 2.1 tot 2.5 meter lang worden. Hun gewicht ligt tussen de 200 en 350 kilo. Hiervan is wel 35% vet, deze vetlaag beschermt de baardrobben tegen de kou. De kleur van de pels is erg variabel, er zijn baardrobben met een zilver tot grijs blauwe pels en er zijn ook exemplaren met een donkerbruine tot oranje vacht. Vaak zitten er op de pels nog lichte vlekken.

Voedsel:

Baardrobben hebben een gevarieerd dieet. Dat grotendeels bepaald wordt door het gebied waar de baardrobben voorkomen en door hun leeftijd. Ze eten onder ander: krabben, inktvissen, schelpdieren, garnalen en een groot aantal vissoorten. De baardrob zoekt zijn voedsel meestal dicht bij of in de bodem. Bij het voedsel zoeken kan de baardrob tot wel 200 meter diep duiken. Met behulp van hun snorharen kunnen ze dieren in de zeebodem detecteren.
Baardrob op ijsschots

Voortplanting:
De mannetjes zijn geslachtsrijp na 6 jaar, de vrouwtjes zijn geslachtsrijp na 3 tot 6 jaar. De mannetjes zingen onderwater om de vrouwtjes te lokken. De paring vindt plaats in mei, de draagtijd bedraagt ongeveer 11 maanden. Baardrobben krijgen maar 1 jong per keer. Het jong wordt geboren op het ijs in eind april, begin mei. Het jong is bij de geboorte ongeveer 30 kilo zwaar en ongeveer 1.3 meter lang. Na enkele uren is het jong al instaat te zwemmen. De moeder zoogt het jong voor ongeveer 18 dagen waarna het jong alleen wordt gelaten.



Baardrob op ijsschots



Vijanden:
De grootste vijand van de baardrob is de ijsbeer. De
ijsberen proberen de baardrobben te slim af te zijn door ze te besluipen. Baardrobben liggen bijna altijd op de rand van een ijsschots boven het water. Zodra ze de ijsbeer doorkrijgen laten ze zich in het water glijden waar ze veilig zijn voor de ijsbeer. Heel soms eten ook orka's baardrobben. Het is ook bekend dat walrussen jonge baardrobben eten als ze de kans krijgen.

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009