header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Banteng

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

banten, de diersoort Bos (= Bibos) javanicus van de runderen. Dit wilde rund bewoont het vasteland van Zuidoost-Azi (Birma, Thailand en Indo-China) en de eilanden Borneo en Java. Schouderhoogte 1,301,60 m, gewicht 500900 kg.
De stier is donker grijsbruin, de iets kleinere koeien en de kalveren zijn roodbruin van kleur, met een grote witte spiegel en witte onderpoten. De horens van de stieren zijn zwaar en sierlijk gebogen, die van de koeien kort en recht. Bantengs leven in kleine kudden in en aan de rand van het oerwoud (tot 2000 m hoogte), tegenwoordig vrijwel alleen in natuurreservaten (o.a. in Ujung Kulon en Baluran op Java). Zij voeden zich met gras en loof. De banteng werd het eerst gedomesticeerd op Bali en vandaar verspreid over de gehele Indische archipel (zie Balinees rund). De paartijd valt in het eind van oktober; draagtijd ruim 9 maanden; een kalf per worp; maximale levensduur ca. 10 jaar. De banteng behoort tot de bedreigde soorten in vrijwel het gehele verspreidingsgebied door ongebreidelde jacht en kaalslag van het bos.
 

 
   

footer zoogdieren

copyright WorldwideBase 2005-2009