header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Mantelbaviaan

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

De baviaan behoort tot de makako's of oerwoudkatten. Er zijn vijf ondersoorten, die in de savannen en de steppen van Afrika en Saoedi-ArabiŽ leven.

De mantelbaviaan heeft een lengte van maximaal 95 cm. Zijn vacht is bruinachtig van kleur. De mannetjes, die bijna twee keer zo groot zijn als de vrouwtjes, hebben manen op de borst, schouders en aan de zijkant van de kop. De eeltplekken op hun achterste zijn bijzonder opvallend, in de paartijd, lichten deze bij de vrouwtjes rood op.
Zoals alle bavianensoorten heeft ook de mantelbaviaan een langgerekte, hondachtige snuit. De hoektanden zijn relatief lang.
Overdag zoeken ze samen naar voedsel. Ze eten planten, insecten en andere kleine dieren.
's Nachts rusten de bavianen in rotsspleten of in bomen. Daar zoeken ze bescherming tegen hun grote vijand, het luipaard.
Bavianen zijn sociale dieren die op de grond leven. Ze leven in familiegroepen die bestaan uit een ouder mannetje, dat de leiding heeft, en meerdere vrouwtjes en jonge dieren. Ze communiceren met elkaar door middel van allerlei gebaren en geluiden.

Vrouwtjesbavianen krijgen ongeveer 170 dagen na de paring een jong, soms twee. Zij worden geboren tussen mei en juli. De eerste paar weken klemt het jong zich vast aan de vacht van de moeder, later worden de jongen op de rug van de moeder rondgedragen.
 

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009