header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Bever

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

BeaverEr zijn twee soorten bevers, de Europese bever en de Amerikaanse bever. Deze twee soorten zijn bijna niet op het uiterlijk van elkaar te onderscheiden. Het verschil zit hem voornamelijk in het gedrag: Europese bevers bouwen namelijk geen dammen, iets waar we eigenlijk wel gelijk aan denken.

Bevers kwamen oorspronkelijk door heel Europa voor, ook in Nederland. Er werd op ze gejaagd voor hun pels en vlees en in 1825 werd de laatste bever in Nederland geschoten. Na ruim anderhalf eeuw zonder bevers heeft Staatsbosbeheer deze dieren teruggebracht in de Nederlandse fauna. Sinds 1988 leven er weer bevers, oorspronkelijk afkomstig uit Duitsland, in het natuurgebied 'de Biesbosch'. Momenteel zijn daar ongeveer 70 bevers.

Amerikaanse Bever

De Amerikaanse Bever
Castor Canadensis

Noord-Amerika en Canada

Europese BeverDe Europese Bever
Castor Fiber


ScandinaviŽ en Europees Rusland

"Bezig als een bever", zo luidt een oud gezegde, en dat geldt zeker tijdens de herfst. Bevers veranderen hun omgeving voor hun eigen doeleinden, meer dan enig ander dier, uitgezonderd de mens. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat een klein beekje in een  vallei met  bomen en planten uit kan groeien tot een meertje. Als de bevers er lang genoeg verblijven zal dat meertje zich vanzelf vullen met compost en aarde en uitgroeien tot een vruchtbare plaats voor nieuwe planten en bomen. Dit is allemaal het gevolg van de bijzondere levenstijl van bevers.

Het lichaam van de bever is sterk aangepast om hen in staat te stellen in het water te leven. Zij maken gebruik van diep water om zich tegen hun vijanden te beschermen. Omdat ze een leefstijl voor het water hebben ontwikkeld zijn ze niet in staat om in bomen te klimmen. Om toch de bladeren en takjes uit een boom te kunnen pakken knagen zij onderaan de stam, net zolang totdat de boom valt. Soms leidt dit tot ongelukken en wordt de bever geraakt door de boom die hij zelf heeft geveld.

Bevers zijn strikte herbivoren (planteneters) die niet overwinteren. Tijdens de winterperiode eten ze de binnenkant van de bast van bomen. In de overige maanden voeden zij zich met, onder andere, waterplanten en de bladeren en twijgjes van allerlei soorten bomen. Hoeveel ze op deze manier soms kleine hoeveelheden hout binnenkrijgen kunnen zij dat niet verteren.

Dit zijn dus Amerikaanse bevers!

Noord-Amerikaans bevers, die in kleinere beekjes verblijven, bouwen dammen en burchten. Dit stelt ze in staat om de hele winter actief te blijven. Bovendien biedt het diepere water en de burcht een goede bescherming tegen roofdieren. Bevers die in diepere rivieren verblijven en ook de Europese bevers bouwen geen dam en bouwen meestal een nest in de oever met een ingang onder water.  Een dam is vaak niet nodig omdat het water meestal hoog blijft staan in de winter. Bij zeer lage waterstanden zijn de ingangen van de holen vaak goed zichtbaar.
Vooral tijdens hun voorbereiding op de winter kan de aanwezigheid van bevers goed zichtbaar worden. De waterplanten en de bomen waar ze hun voedsel vandaan halen kunnen onbereikbaar worden doordat de bovenlaag van het water bevriest. Daarom leggen ze een voorraad voedsel aan in de buurt van hun burcht of dam. Bovendien zorgen zij ook voor extra versteviging van de burcht en eventuele dam. De stompjes van alle omver gehaalde bomen zijn dan ook extra opvallend in de herfst.

Bevers zijn een van de grootste knaagdieren ter wereld. Volwassen bevers wegen gewoonlijk tussen de 14 en 27 kilogram en zijn ongeveer 1 meter lang, inclusief staart.. Een bever kan 10 tot 15 jaar oud worden.
De voortanden (incisors) van de bever, en overigens ook alle andere knaagdieren, blijven groeien gedurende hun hele leven. De voorkant van deze tanden is gemaakt van een zeer harde laag die vaag oranje gekleurd is. De achterkant van de tanden is niet zo hard, zodat deze als eerste slijt. Zo verkrijgen de voortanden een beitelachtige vorm die zeer geschikt is voor het vellen van bomen en het afknagen van de bast. Een bever is in staat om een boom met een diameter van 5 centimeter in een paar minuten om te knagen!
Een voorpoot van de bever heeft 5 vingers. Daarmee zijn bevers heel handig. Ze kunnen een dunne twijg ter grote van een potlood als een maiskolf ronddraaien terwijl ze de bast ervan afeten.

Oorspronkelijk kwamen bevers overal voor op het noordelijk halfrond; in heel Europa en Noord-Amerika. De populariteit van hoeden en kleren gemaakt van beverbont zorgde ervoor dat bevers in een groot aantal streken werden uitgeroeid, ook al omdat er nog geen regelgeving bestond voor het jagen op zeldzame diersoorten. In de 13e eeuw stierven de bevers bijvoorbeeld al uit in Engeland.
Toen kolonisten vanuit Europa de grote aantallen bevers in Noord-Amerika ontdekte, was het economisch niet meer rendabel om op de toen dus zeldzamere Europese bever te jagen. Het gevolg was wel dat als eerste de bevers aan de Noord-Amerikaanse oostkust werden uitgeroeid en vervolgens ook verder landinwaards. In feite was het de zoektocht naar beverbont die voor de eerste kolonisten een van de belangrijkste reden vormde om het Noord-Amerikaanse continent verder te onderzoeken. Gelukkig kwam rondstreeks 1840 de zijde in de mode en zakte de vraag naar beverbont, anders waren bevers in Noord-Amerika misschien ook bijna uitgeroeid.

Even wat wetenswaardigheden op een rijtje:

b91.jpg (31224 bytes)1. Bevers zijn goed aangepast voor het leven in het water:

Hun wangen en lippen sluiten direct achter de scherpe voortanden zodat ze onder water takjes kunnen pakken en vasthouden zonder water binnen te krijgen. De oorgangen en neusopeningen kunnen ook afgesloten worden om het water buiten te houden. Een extra doorzichtig ooglid zorgt ervoor dat ze onder water goed kunnen zien. De achterpoten zijn groot en er zitten vliezen tussen de tenen om goed te kunnen zwemmen. Bevers kunnen ongeveer 15 minuten hun adem inhouden. De ondervacht is erg dicht behaard en houdt ter isolatie een laag lucht tegen de huid aan. Verder is de vacht is vettig, en dus waterbestendig, gemaakt.Bevers besteden veel tijd aan de verzorging van hun vacht. Ze hebben een speciale kam-nagel aan de tweede teen van elke achtervoet.

2. De staart van de bever is kenmerkend: breed, plat en leerachtig:

De staart wordt gebruikt als:

bewaarplaats: er wordt lichaamsvet in opgeslagen;
roer: sturen bij het zwemmen;
draagbare stoel: een handige steun bij het staan op de achterpoten en tijdens het zitten;
alarm: bij gevaar slaan bevers met hun staart op het water om andere bevers te waarschuwen;

maar niet als

  • hulpmiddel bij vervoer  van modder voor het bouwen van nest of dam. Daarvoor gebruiken bevers hun voorpoten en handen. Wel wordt hij gebruikt om de modder vast te slaan.

  • wapen om vijanden af te weren. Een bever in nood verdedigt zich met name door te bijten.

3. Bevers zijn sociale dieren:

  • Ze leven in families bestaande uit de ouders, de kinderen van dit jaar en het jaar daarvoor. Een beverpaar krijgt gemiddeld 3 nakomelingen per jaar dus een groepsgrootte van 8 is niet ongebruikelijk.

  • Een beverfamilie markeert haar terrein door middel van bergjes modder, vermengd met uitwerpselen en 'castoreum', een geurstof die wordt uitgescheiden door de castor klier. Bevers weten zo waar de grenzen van hun buren lopen

  • Verzorging van en spelen en 'praten' met anderen helpt in het versterken van de familiebanden.

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009