header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Bonobo's
Pan paniscus

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

Bonobo's werden vroeger ook wel 'dwergchimpansees' genoemd. Men ontdekte (pas in 1929!) het bestaan van deze mensapensoort aan de hand van schedels in een Belgisch Museum. Omdat die kleiner waren dan de schedels van gewone chimpansees, dacht men dat het hier om een dwergvorm ging. Pas toen de dieren in het wild werden gezien, bleek dat ze nauwelijks kleiner waren dan chimpansees. Wel zijn ze slanker en fragieler gebouwd, hebben ze langere benen, een rondere schedel en een beharing die duidelijk afwijkt van die van de chimpansee.

Bonobo's komen uitsluitend v
oor in de Democratische Republiek Congo, en wel in het gebied ten zuiden van de brede Zare-rivier. Daar leven ze in dichte regenwouden. Ze brengen de meeste tijd dan ook hoog in de bomen door, op zoek naar vruchten, ander plantaardig voedsel, insecten en af en toe een vogel of klein zoogdier.

Bonobo's leven in grote gemeenschappen, die wel 200 dieren kunnen tellen. n zo'n gemeenschap bewoont een gezamenlijk territorium. Verdeeld in kleine sub-groepjes van 6 tot 15 dieren  trekken ze rond in hun gebied. Komen twee of meer groepjes elkaar tegen, dan begroeten ze elkaar vriendelijk, en gaan vervolgens weer uit elkaar. Het meest bijzondere van de bonobo's is hun gedrag. Terwijl gewone chimpansees nogal eens behoorlijk
agressief kunnen zijn (tussen twee chimpansee-gemeenschappen wordt soms letterlijk oorlog gevoerd, onderdrukken de bonobo's het grootste deel van hun agressie met…sex!

Als er spanningen dreigen te ontstaan - bijvoorbeeld als  n dier voedsel vindt - reageren ze die af door sex met elkaar te hebben. In alle denkbare combinaties: mannen met mannen, vrouwen onder elkaar en ouderen met jongen. De vrouwen zijn overigens de baas in een bonobo-gemeenschap, maar dankzij hun "make love, not war" tactiek hoeven ze de mannen niet met fysiek geweld onder de duim te houden. De grote groep op Apenheul is dan ook van groot belang voor het Europees/Amerikaanse fokprogramma voor deze sterk bedreigde mensaap.

 
   

footer zoogdieren

copyright WorldwideBase 2005-2009