header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Boommarter

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

De boommarter leeft in Europa en West-AziŽ.
Hij heeft een 35 cm lang lichaam en een donkerbruine vacht met lichtgele vlekken op zijn hals en keel.
Zijn zijdeachtige vel wordt als zeer waardevol beschouwd.

Tijdens het springen gebruikt de edelmarter zijn lange, volle staart. Zijn korte poten en korte tenen zijn voorzien van scherpe klauwen. De marter gaat vooral 's nachts op jacht. Hij klimt en springt bliksemsnel door de bomen en vangt eekhoorntjes en vogels. Maar ook konijntjes en jonge reeŽn moeten oppassen voor hem. Soms dringt de marter, wanneer hij erg hongerig is, ook duiventillen of kippenrennen binnen. Daar doodt hij alle dieren. Instinctmatig pakt hij alles. In de herfst eet de marter ook bessen en vruchten.
Overdag verschuilt de boommarter zich verscholen in een boomholte of onder een stapel hout. De martervrouwtjes brengen na een draagtijd van ongeveer 6 maanden twee tot zeven jongen ter wereld. Deze zijn na ongeveer vier maanden zelfstandig, ze zijn pas na twee jaar geslachtsrijp.

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009