header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Bosspitsmuis

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

Spitsmuizen zijn geen familie van de muizen, ze behoren tot de insecteneters.

Met uitzondering van AustraliŽ, Nieuw-Zeeland en een deel van Zuid-Amerika, komen ze bijna overal ter wereld voor. Het zijn levendige dieren, die dag en nacht onderweg zijn. Ze zijn altijd op zoek naar voedsel. Ze verbruiken zeer veel energie en moeten dagelijks een hoeveelheid voedsel verorberen die gelijk is aan hun eigen gewicht. Behalve wormen, slakken en muizen eten spitsmuizen ook insecten en verschillend andere kleine dieren. De dieren verlaten zich vooral op hun reukzin en hun gehoor want ze kunnen niet bijzonder goed zien. Hun vijanden, zoals bijvoorbeeld de havik en de uil, worden door een stinkende afscheiding uit hun klieren op afstand gehouden. Men beweert dat enkele soorten spitsmuizen hun eigen uitscheidingsproducten en die van andere dieren opeten.


De waterspitsmuis, die ook in Europa voorkomt, kan zwemmen en duiken. Hij voedt zich overwegend met waterinsecten, kleine vissen en kikkervisjes.

 

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009