header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De bruine rat

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 
Kenmerken  
Lengte van het lichaam: 200 tot 270 millimeter
Lengte van de staart: 165 tot 205 millimeter
Kleur: grijs/bruin, buik grijs
Gewicht: 200 tot 500 gram
Vorm: Gedrongen met stompe snuit
Seksueel volwassen: 3 maanden
Draagtijd: ca. 3 weken
Aantal jongen per worp: 3 tot 6
Levensduur: 9 tot 18 maanden
Aantal nakomelingen per paar: ca 120 (onder ideale omstandigheden)
Voorkeurvoedsel: graanproducten
Hoeveelheid voedsel: ca. 50 gram per dag
Drinken: ca. 60 gram per dag

Samen met de woelmuis behoort de bruine rat of RATTUS NORVEGICUS tot de Muisachtigen. Bruine ratten passen zich gemakkelijk aan zijn omgeving aan en planten zich snel voort. Ratten verspreiden een groot aantal bacteriŽn, waaronder Pasteurella pestis. De Pasteurella pestis, die tegenwoordig Yersinia pestis wordt genoemd, was de veroorzaker van de grote pestepidemie in Londen (1664-1665).

Algemeen
Bruine ratten leven pas sinds kort in West-Europa, begin 18e eeuw zijn ze hier voor het eerst gesignaleerd. Waarschijnlijk hebben ze zich te voet en per schip vanuit Oost-AziŽ verspreid. Ratten zijn echte alleseters, soms roven ze zelfs eende- en kippenkuikens. Bruine ratten kunnen eigenlijk overal leven maar geven de voorkeur aan vochtige plaatsen zoals rioleringen, walkanten en bijvoorbeeld kruipruimtes van woningen en bedrijven.

Schade
Ratten komen overal voor waar mensen leven, door hun biologie kunnen ze grote schade aanrichten. Ratten zijn vaak dragers van ziektes die op de mens overgebracht kunnen worden zonder dat ratten er zelf last van hebben, een bekend voorbeeld is de ziekte van Weil waar 50 tot 70% van alle ratten dragers van zijn. Omdat bruine ratten knaagdieren zijn met doorgroeiende tanden, moeten ze dus wel knagen om hun tanden kort te houden, Dit knagen heeft veel schade aan materialen tot gevolg. Ook zijn ratten verwoede gravers en veroorzaken heel wat verzakkingen. Bruine ratten eten, anders dan muizen, vaak op een vaste plaats en hamsteren soms zelfs voedsel op een veiliger plek. Ze kunnen met hun uitwerpselen, urine en haren gemakkelijk levensmiddelen van mensen besmetten.

Wering en bestrijding
Bruine ratten kunnen een grote bedreiging voor de gezondheid van mensen vormen en moeten geweerd worden. Dat is niet gemakkelijk want ratten kunnen uitstekend klimmen, zwemmen en graven. Bovendien zijn bruine ratten "neofobisch", dit betekent dat ze uiterst argwanend zijn als het gaat om nieuwe dingen, een rattenval of voerkist met giftig lokaas zal daarom zeer voorzichtig benaderd worden en soms zelfs gemeden. Voor een goede bestrijding is uitgebreide kennis van de biologie van bruine ratten nodig, een professionele bestrijder beschikt hierover en zal zich niet alleen bezig houden met bestrijden, maar vooral ook met het structureel weren van bruine ratten.

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009