header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De Bunzing

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

De bunzing behoort tot de familie der marterachtigen . Hij leeft in bossen en velden. Hij is ongeveer 46 cm lang en heeft een lange, volle staart. De vrouwtjes zijn wezenlijk kleiner en lichter. Hun vacht is donkerbruin van kleur en hij heeft geel onderhaar. De kop heeft een opvallende tekening. Rondom de ogen en oren en op het puntje van zijn snuit is de bunzing wit.

De bunzing leeft voornamelijk op de grond; hij klimt maar zelden in een boom. Zijn voedsel bestaat uit ratten, muizen, kikkers en mollen. Hij jaagt vooral 's nachts.
De bunzing is een solitair levend dier. Hij markeert zijn territorium met zijn sterk geurende klieren. Tegelijkertijd moet de afschuwelijke geur ook vijanden afschrikken.

Het bunzingvrouwtje krijgt één tot tweemaal per jaar maximaal acht jongen; de draagtijd is zeven weken. Na een kwart jaar zijn de jongen reeds zelfstandig.

De Noord-Amerikaanse verwant van onze bunzing is de zwartvoetbunzing. Hij eet vooral prairiehonden. Aangezien deze echter door de boeren zijn uitgeroeid wordt ook de zwartvoetbunzing sterk bedreigd. Hij zal zich op een andere prooi moeten gaan specialiseren.

De bunzing is makkelijk te herkennen doordat het lijkt alsof hij een masker of bril draagt.
 

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009