header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Capibara-waterzwijn

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

De familie van de reuzenknaagdieren bestaat slechts uit één soort: het waterzwijn (capibara). Dit is het grootste knaagdier ter wereld. Hij heeft een lichaamslengte van ongeveer 1 meter en weegt ongeveer 50 kilo en ziet er zeer plomp uit. Met zijn gestalte en zijn borstelige lichaamsbeharing doet hij ons aan onze varkens denken.
De capybara leeft in Zuid-Amerika en is het grootste nog levende knaagdier ter wereld. Grote mannetjes kunnen wel 35 tot 64 kg wegen, maar de fossielen van de capybara zijn twee keer zo groot en acht keer zo zwaar. De capybara was vroeger dus groter dan de huidige Noord-Amerikaanse grizzlybeer. Capybara's leven in groepen in de buurt van water. Ze eten de grassen die aan de waterkant en in het water groeien. De dieren zijn geliefd vanwege hun vlees en huid, waarvan leer van goede kwaliteit kan worden gemaakt.

Waterzwijnen zijn vooral actief in de vroege ochtend en in de avonduren. In gebieden waar ze veel worden gestoord, gaan ze alleen nog maar 's nachts op zoek naar voedsel.
Na de paring in het voorjaar brengt het vrouwtje, na een draagtijd van 16-18 weken, twee goed ontwikkelde jongen ter wereld.
Men treft het waterzwijn in bossen aan die in de nabijheid van water liggen en in de moerassen van Zuid-Amerika. Het waterzwijn brengt het grootste deel van de dag in het water door. Hij kan goed zwemmen en duiken. Tussen zijn tenen heeft hij kleine zwemvliezen. Hij voedt zich met land- en waterplanten. Hierdoor slijten de kiezen nogal, maar omdat ze het hele leven blijven doorgroeien, vormt dit geen probleem.

Vrouwtjes en mannetjes zijn ongeveer even groot en ze zien er ook ongeveer hetzelfde uit. Het mannetje heeft een grotere geurklier op de neus dan het vrouwtje. Waterzwijnen verblijven het liefst in het gezelschap van anderen.
 

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009