header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Cheetah

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 
De cheetah kan niet brullen zoals een leeuw doet. Hij maakt een soort tjilpend geluid dat nog het meest op het geluid van een vogel lijkt. De cheetah is niet echt een goede jager. Hij kan heel hard rennen, maar deze snelheid kan hij niet lang vasthouden. De cheetah begint vaak te snel met rennen waardoor hij al uitgeput is voordat hij zijn prooi te pakken heeft. En als hij de prooi wel te pakken weet te krijgen is hij vaak te moe om de gevangen prooi te verdedigen tegen leeuwen en hyena's. De cheetah heeft geen scherpe klauwen. Hij kan zijn klauwen ook niet intrekken zoals andere katachtigen. Voor de cheetah is dit erg handig want zo glijdt hij niet weg als hij hard rent. De cheetah maakt tijdens het rennen passen van wel 8 meter! Hij raakt dan maar met n poot tegelijk de grond.

Het cheetah vrouwtje leeft in haar uppie. Alleen als ze welpen heeft, leeft ze met meerdere vrouwtjes dicht bij elkaar. De welpen worden bij de moeder groot gebracht. Cheetah welpen hebben een lichtgrijze, lange, wollige vacht. Ze vallen niet op in het hoge gras en kunnen zich dus makkelijk verstoppen voor vijanden. Meestal leeft de mannetjes cheetah alleen of met zijn broertjes uit hetzelfde nest. Soms leeft de mannetjes cheetah in een groep om beter te kunnen jagen en een groter gebied te kunnen verdedigen tegen indringers.

De cheetah is het snelste landdier ter wereld.

Vroeger leefde cheetah over de hele wereld. Nu wonen de meeste cheetah's in Afrika. Maar de cheetah komt ook in Azi voor. Hij leeft op de droge savannen en steppen.
In 6 seconden haalt cheetah een snelheid van meer dan 100 kilometer per uur. Deze snelheid heeft hij nodig om zijn prooi te kunnen vangen. Boven aan zijn menulijstje staat namelijk de gazelle en die laat zich met een snelheid van 80 kilometer per uur niet zo snel vangen! Het kost de cheetah veel moeite om de gazelle te pakken te krijgen.
Bovenaan het menulijstje van cheetah staat de gazelle. Een gazelle loopt met een snelheid van wel 80 kilometer per uur, en is dus niet zo makkelijk te vangen. Wanneer het de cheetah lukt om de gazelle te vangen, is hij zo buiten adem van al dat rennen dat hij bijna niet meer kan eten. Vaak gaat dan een leeuw of een hyena er met de prooi vandoor.
Leeuwen, luipaarden, hyena's en bavianen maken de cheetah dood als ze de kans krijgen. De jakhals, wilde hond en aasgieren zijn geen echte vijanden van de cheetah. Maar ze proberen wel de prooi van de cheetah te stelen.

 

 
   

footer zoogdieren

copyright WorldwideBase 2005-2009