header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Coyote - Prairiewolf

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

De coyote, die ook wel prairiewolf wordt genoemd, is een nauwe verwant van de wolf. Hij komt voor in een gebied dat zich uitstrekt van Alaska tot Midden-Amerika.

Coyotes zijn de meestvoorkomende verwanten van de wolf in Noord-Amerika. Ze komen voor van Panama tot het noorden van Alaska, in alle Amerikaanse staten behalve Hawaii. Coyotes kunnen overleven in een groot aantal gebieden en hebben zich in grote delen van de Verenigde Staten en Mexico aangepast aan het leven in de stad. Coyotes, die voornamelijk 's nachts actief zijn, leven van aas, kleine knaagdieren, vogels, insecten, slangen, hagedissen en zelfs van herten en schapen.
De coyote leeft in kleine groepen of solitair in de prairie en in niet te dichtbegroeide bossen. Ondanks dat hij hevig vervolgd is door de mens en door zijn eigen verwanten, de wolven, heeft de coyote zich toch sterk kunnen vermenigvuldigen.

Hij voedt zich vooral met knaagdieren en konijnen en is daardoor eigenlijk nuttig voor de boeren. Verder eet hij slangen en insecten bessen en gras. Hij haalt zelfs vissen en kikkers uit het water.

De jonge coyotes worden na een draagtijd van ongeveer 60 dagen geboren. De jongen en het vrouwtje worden de eerste tijd door het mannetje van voedsel voorzien. Wanneer de jongen ongeveer een half jaar oud zijn zoeken ze een eigen territorium.

Met een lichaamslengte van slechts 90 cm en een gewicht van 15-20 kilo is de coyote wezenlijk lichter dan de wolf.
 

 
   

footer zoogdieren

copyright WorldwideBase 2005-2009