header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Dikdik

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

dikdik (van Oostafr. talen dikidiki), het geslacht Madoqua van de onderfamilie Echte Antilopen uit Zuidwest- en Noordoost-Afrika, met vijf soorten.

Het zijn kleine, in paren levende dieren. Alleen de mannetjes dragen korte, rechte horens (maximaal 11 cm lang); de schouderhoogte bedraagt maximaal 45 cm. De snuit is verlengd en enigszins slurfachtig; op het voorhoofd staat een toefje stijve haren dat de horens kan verbergen. Dikdiks leven in droge gebieden met struikgewas (halfwoestijnen, steppen en savannen); zij zijn plaatstrouwe en territoriale bladeters, die hun feces massaal op één plaats deponeren.

Dikdiks leven over het algemeen verborgen, maar zijn nog zeer algemeen; zij vormen het favoriete voedsel van grote arenden. Na een draagtijd van ca. 6 maanden wordt één jong geboren; maximale levensduur in het wild 3–4 jaar (in dierentuinen tot 10 jaar).

In de Afrikaanse mythologie spelen zij de rol van een klein dier dat grotere dieren altijd te slim af is

De beira (Dorcatragus megalotis) is een zeldzame, gazelle-achtige verwant van de dikdiks; het dier bewoont de dorre heuvels en bergen van de Hoorn van Afrika (Somaliland en oostelijk Ethiopië). De beira is over het algemeen wat groter dan de dikdiks (schouderhoogte 50–60 cm); het is een van de minst bekende antilopen van Afrika (bedreigde diersoort).

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009