header zoogdieren


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Dikhoornschaap

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

dikhoornschaap, het fors gebouwde bergschaap Ovis canadensis (1,8 m lang, staart 12 cm, schouderhoogte 1 m) uit Siberië, Kamsjatka, Alaska en het westen van Noord-Amerika (daar ‘bighorn’ genoemd) tot Californië en noordelijk Mexico. In het wild is deze soort op vele plaatsen uitgeroeid; zij leeft nog in kleine aantallen in reservaten en nationale parken. De rugzijde is donkergrijs, de buikzijde witachtig; ook de grote spiegel, de snuit en de keelvlek zijn wit. De donkerbruine horens, tot 110 cm lang, zijn vooral aan de basis zeer dik (omvang tot 35 cm), eerst naar achteren en vervolgens naar voren gebogen. Er zijn vele ondersoorten bekend, waaronder het witte sneeuwschaap (O. c. nivicola) uit Noordoost-Siberië, een eveneens witte vorm uit Alaska (O. c. dalli, ‘white sheep’) en de donkerbruingrijze vorm uit Brits Columbia (O. c. stonei, ‘Stone's sheep’); de laatste twee worden wel beschouwd als te behoren tot een afzonderlijke soort (Ovis dalli). De draagtijd beloopt bijna zes maanden; per keer worden één, soms twee jongen geboren. De maximale leeftijd bedraagt 24 jaar, maar gemiddeld slechts negen jaar. Het dikhoornschaap leeft in het zuidwesten van Canada, het westen van de Verenigde Staten en het noorden van Mexico, in gebieden die variëren van droge woestijnen tot bergachtige gebieden. Het dikhoornschaap wordt vaak aangetroffen in woeste gebieden met hoge, steile rotsen. Het kan ongeveer negen jaar worden, maar er zijn ook dieren bekend die 24 jaar oud werden.

 
   

footer zoogdieren

© copyright WorldwideBase 2005-2009